BMW: «Κόβει» τις προβλέψεις για τα ετήσια κέρδη

Υποχώρησαν τα κέρδη β’ τριμήνου
Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2008 10:14
UPD:10:18

Κέρδη χαμηλότερα των προσδοκιών ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο η μεγαλύτερη κατασκευάστρια πολυτελών οχημάτων στον κόσμο BMW, ενώ εγκατέλειψε και τον στόχο της για ετήσια κέρδη εξ αιτίας των μειωμένων πωλήσεων στις ΗΠΑ και της εξασθένησης του δολαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 507 εκατ. ευρώ από 753 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Οι αναλυτές τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 703 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 14,6 δισ. ευρώ από 14,7 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η BMW επισημαίνει ότι «οι επιχειρηματικές συνθήκες στην αυτοκινητοβιομηχανία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων». «Οι υψηλές τιμές πετρελαίου και πρώτων υλών, η εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου, ο αντίκτυπος της διεθνούς οικονομικής κρίσης και η αδύναμη οικονομία των ΗΠΑ έχουν καταστήσει πολύ πιο δύσκολες της συνθήκες στην αγορά», σημειώνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά για τη γερμανική εταιρεία, σημείωσαν πτώση 10% φέτος, λόγω της εκτίναξης των τιμών βενζίνης και των μειωμένων καταναλωτικών δαπανών.

Η BMW ανακοίνωσε, επιπλέον, σήμερα πως εγκαταλείπει την πρόβλεψή της για ετήσια προ φόρων κέρδη ύψους 3,78 δισ. ευρώ. Η εταιρεία προέβλεπε υψηλότερα κέρδη χάρη στις πωλήσεις της σε Ευρώπη και Ασία και την ισχυρή ζήτηση για ορισμένα μοντέλα. Ο γερμανικός κολοσσός αναμένει για φέτος περιθώριο λειτουργικού κέρδους τουλάχιστον 4% στο τμήμα αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την European Automobile Manufacturers Association, οι παραδόσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 2,7% το 2008, έναντι 2% που μειώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα