Πιέσεις από την ανάκαμψη του αργού

Απώλειες άνω του 1% οι μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη
Σάββατο, 02 Αυγούστου 2008 00:01

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εν μέσω αιφνίδιας ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου, εντεινόμενων φόβων και μιας σειράς απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στις ΗΠΑ η είδηση για άνοδο της ανεργίας στο 5,7% και υποχώρηση των θέσεων εργασίας κατά 51.000 τον Ιούλιο ενέτεινε τις ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας. Αν και οι αναλυτές είχαν προβλέψει μεγαλύτερη μείωση των θέσεων εργασίας (κατά 75.000), οι επενδυτές εστίασαν στο γεγονός ότι η απασχόληση παρουσίασε κάμψη για έβδομο διαδοχικό μήνα.

Το επενδυτικό κλίμα επιδείνωσε περαιτέρω η ανακοίνωση ζημιών ύψους 15,5 δισ. δολαρίων από την General Motors. Η αυτοκινητοβιομηχανία είδε τη μετοχή της να υποχωρεί περισσότερο από 4%, ενώ πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Ford, που ανακοίνωσε περαιτέρω κάμψη των πωλήσεων τον Ιούλιο.

Βιομηχανικοί κολοσσοί, όπως η Caterpillar, είδαν επίσης τη μετοχή τους να υποχωρεί σημαντικά.

Υπ' αυτές τις συνθήκες μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο δείκτης Dow Jones είχε περιορίσει τις απώλειες, παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό έδαφος, ενώ S&P και Nasdaq υποχωρούσαν περίπου 0,5%. Ολοκληρώθηκε έτσι στο κόκκινο μια εβδομάδα έντονης αστάθειας.

Τη Δευτέρα ο Dow είχε βυθιστεί 240 μονάδες, την Τρίτη ενισχύθηκε 266 μονάδες, την Τετάρτη είχε κέρδη 186 μονάδων, ενώ την Πέμπτη απώλεσε εκ νέου 206 μονάδες.

Στην Ευρώπη οι δείκτες των μεγαλύτερων κεφαλαιαγορών παρουσίασαν απώλειες άνω του 1%. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες έπειτα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της BMW, που είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 5,3%. Απώλειες 3,4% είχε και η μετοχή της Renault. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 1,5%, στις 1.162,76 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.354,7 μονάδες, μειωμένος κατά 1,06%. Απώλειες 1,28% είχε ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη, ενώ ισχυρότερο ήταν το πλήγμα για τον CAC στο Παρίσι, που τερμάτισε στις 4.314,34 μονάδες, μειωμένος κατά 1,78%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα