Την απογοήτευση και την αγανάκτηση της αγοράς για την προτεινόμενη τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για τα φωτοβολταϊκά επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), υποστηρίζοντας μάλιστα πως οδηγεί την αγορά σε κατάρρευση.
«Η τροπολογία αυτή, όχι μόνο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θεραπεύει, αλλά οδηγεί και την εκκολαπτόμενη αγορά στα πρόθυρα της κατάρρευσης πριν αυτή κάνει καλά-καλά τα πρώτα της βήματα. Αντί να πυροβολήσει στον αέρα για να ξεκινήσει η κούρσα, ο αφέτης πυροβόλησε τον δρομέα!» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΦ.
Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως δύο χρόνια μετά την ψήφιση του Ν. 3468/06, η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα παραμένει σχεδόν στάσιμη και ιδιαίτερα προβληματική, επιρρίπτοντας ευθύνες για αυτό στο υπουργείο και τη Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Και συνεχίζοντας τονίζει πως «αντί να επιλυθούν όλα αυτά, το ΥΠΑΝ κατέθεσε προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο τροποποίηση η οποία:
-Μειώνει κατά 57% την τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας ως το 2014, ακυρώνοντας στην πράξη τις περισσότερες επενδύσεις.
-Καθιστά σαφές δια νόμου ότι αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2007 θα αδειοδοτηθούν έως και το 2011-2012, με πολυετή δηλαδή καθυστέρηση.
-Θεσμοθετεί (με τις παραγράφους 4 και 8) το εμπόριο αδειών και αιτήσεων. Κάτι τέτοιο πριμοδοτεί λίγους ισχυρούς επενδυτές που ενδεχομένως δεν μπήκαν καν στον κόπο να υποβάλλουν αιτήσεις. Παράλληλα, συνεπάγεται επιπλέον κόστη για τις επενδύσεις, αφού η εξαγορά των αδειών και των αιτήσεων συνεπάγεται αύξηση του κόστους ανά επενδυμένο μεγαβάτ.
-Περιφρονεί την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλάζοντας με νόμο όρους ισχυόντων συμβολαίων μεταξύ ιδιωτών και μιας ανεξάρτητης αρχής (του ΔΕΣΜΗΕ εν προκειμένω).
-Δεν αφήνει χώρο για νεοεισερχόμενους παρά μόνο μέσω της αγοράς αιτήσεων και αδειών.
-Επιβαρύνει τους επενδυτές με διοικητικά έξοδα ετών όταν η μόνη ενδεχομένως δραστηριότητα της εταιρίας τους είναι η… αναμονή.
-Θέτει σε δοκιμασία την εκκολαπτόμενη εγχώρια αγορά παραγωγής φωτοβολταϊκών.
Μεταξύ άλλων ο ΣΕΦ προτείνει η τυχόν μείωση της τιμής της παρεχόμενης ηλιακής κιλοβατώρας να ξεκινήσει από το 2010 και να ανέρχεται σε 5% ετησίως.