ΔΝΤ: Θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Δευτέρα, 04 Αυγούστου 2008 16:36
UPD:16:46

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει πιθανότατα από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία έχει εκτιναχθεί, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Όπως σημειώνει πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να παραμείνει σε επιφυλακή διότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές παραμένουν.

Στην αναθεωρημένη έκθεσή του για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στο 1,7% το 2008 και στο 1,2% το 2009, έναντι 2,6% που ήταν πέρυσι.

«Με την οικονομία να επιβραδύνεται, και υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές τροφίμων και ενέργειας θα σταθεροποιηθούν, ο πληθωρισμός θα πρέπει να υποχωρήσει αισθητά από τα τρέχοντα επίπεδα, αν και οι κίνδυνοι είναι υψηλοί», αναφέρει το ΔΝΤ.

Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο, στις αρχές Ιουλίου, στο 4,25% από 4%, μετά την αναρρίχηση του πληθωρισμού στο 4% τον Ιούνιο – δηλαδή σε διπλάσια σε σχέση με τον επίσημο στόχο της επίπεδα. Ο πληθωρισμός Ιουλίου επιταχύνθηκε στο 4,1%.

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, πάντως, η κεντρική τράπεζα εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα