Σε αρνητικό έδαφος

Τη ρητορική των κεντρικών τραπεζών αναμένουν οι επενδυτές
Τρίτη, 05 Αυγούστου 2008 00:01

Τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών -και κυρίως τις ανακοινώσεις που θα τις συνοδεύσουν- αναμένουν αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές στις αγορές μετοχών, με την ελπίδα να λάβουν τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα εδώ και καιρό.

Η πρώτη συνεδρίαση πάντως δεν επεφύλασσε ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς μια σειρά νέων αδύναμων στοιχείων από το μέτωπο της οικονομίας και απογοητευτικών αποτελεσμάτων στον τραπεζικό κλάδο ήρθαν στο φως, οδηγώντας στο κόκκινο τους δείκτες.

Μοναδική θετική εξέλιξη, η ξαφνική «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 120 δολ. το βαρέλι, που είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες στη Wall Street. Προς τα τέλη της συνεδρίασης ο Dow Jones αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο, με τους S&P και Nasdaq, ωστόσο, να παραμένουν σε αρνητικό έδαφος.

Νωρίτερα παρουσίαζαν απώλειες κοντά στο 1% μετά την ανακοίνωση για υποχώρηση των πραγματικών καταναλωτικών δαπανών και οριακή μόνο αύξηση των εισοδημάτων τον Ιούνιο στις ΗΠΑ. Ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή είχαν για άλλη μια φορά οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου. Οι μετοχές των Citigroup, Bank of America και Wachovia παρουσίαζαν απώλειες άνω του 2%.

Στην Ευρώπη οι μετοχές βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με τις τράπεζες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, στον απόηχο των αρνητικών αποτελεσμάτων της HSBC. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης ανακοίνωσε πτώση 28% στα κέρδη πρώτου εξαμήνου και είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 1,4%.

Σημαντικές απώλειες (3,2%) είχε και η μετοχή της Fortis μετά την ανακοίνωση για μείωση των κερδών δευτέρου τριμήνου κατά 49%, ενώ στο -4% βρέθηκε η μετοχική τιμή της ελβετικής UBS.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 1.152,55 μονάδες, μειωμένος κατά 0,96%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,64%, στις 5.320,20 μονάδες, στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX 30 τερμάτισε στις 6.349,81 μονάδες, μειωμένος κατά 0,73%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 είχε απώλειες 0,78%, κλείνοντας στις 4.280,63 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο Τόκιο ο Nikkei υποχώρησε 1,23%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα