ΙΟΒΕ: Σε χαμηλά 2,5 ετών το οικονομικό κλίμα Ιουλίου

Τρίτη, 05 Αυγούστου 2008 12:39
UPD:12:45

Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 2,5 ετών υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, εξ αιτίας της εξασθένησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στους περισσότερους κλάδους – πλην αυτόν των κατασκευών.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΙΟΒΕ, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,6 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 91,6 μονάδες, ενώ υστερεί και του μακροχρόνιου μέσου όρου του.

Όπως σημειώνει το ινστιτούτο στην έκθεσή του, στη Βιομηχανία, οι προσδοκίες για την παραγωγική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες υποχώρησαν οριακά, ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι εκτιμήσεις για τον όγκο των παραγγελιών, με το επίπεδο των αποθεμάτων να κρίνεται ικανοποιητικό για την εποχή από περισσότερες επιχειρήσεις έναντι του Ιουνίου.

Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο οι μελλοντικές προσδοκίες για την εξέλιξή της καταγράφουν σχετική απογοήτευση.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις της τρέχουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας σημειώνουν μεν άνοδο, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων κρίνει τα αποθέματά του διογκωμένα για την εποχή και τις πωλήσεις να εξασθενούν.

Εξαίρεση στην γενικευμένη δυσαρέσκεια αποτελούν οι Κατασκευές, όπου τόσο οι προβλέψεις για την απασχόληση στον κλάδο, όσο και το επίπεδο των εργασιών κρίνονται από τις επιχειρήσεις ευνοϊκότερα τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στην πλευρά των καταναλωτών, η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο είναι οριακή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα