Επιστροφή των επενδυτών

Ελπίδες πυροδότησε η νέα διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου
Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2008 00:01

Οι επενδυτές επέστρεψαν με καλή διάθεση χθες στις αγορές μετοχών, μετά και τη νέα διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου, που πυροδότησε ελπίδες για ενίσχυση των δαπανών από καταναλωτές και επιχειρήσεις και άμβλυνε τους φόβους για τον πληθωρισμό.

Από τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης- και με τις αγορές να έχουν προδικάσει ότι η FED θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια - οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ επιδόθηκαν σε μίνι ράλι με «καύσιμο» το φθηνό αργό.

Στη Wall Street στο θετικό επενδυτικό κλίμα συνέβαλαν και τα στοιχεία για τον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών. Αν και εξακολούθησε να συρρικνώνεται τον Ιούλιο, η εικόνα ήταν καλύτερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο σχετικός δείκτης ISM ανήλθε στις 49,5 μονάδες από 48,2 τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ηπιότερη άνοδο στις 48,7 μονάδες. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Dow Jones παρουσίαζε ενδοσυνεδριακά κέρδη άνω των 200 μονάδων, ενώ οι S&P και Nasdaq ενισχύονταν έως και 2%.

Οι περισσότεροι κλάδοι ήταν σε θετικό έδαφος, με τους χρηματοοικονομικούς ομίλους, τους αερομεταφορείς και τις αλυσίδες λιανικής να ηγούνται της ανόδου.

Κλίμα επενδυτικής ευφορίας επικράτησε και στην Ευρώπη, με τον δείκτη FTSEurofirst 300 να τερματίζει στις 1.181,93 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,6%.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες, μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων από τη Societe Generale. Στους πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ήταν και οι αερομεταφορείς. Η μετοχή της ιρλανδικής Ryanair έκανε άλμα 15%, ενώ η Air-France, που ανακοίνωσε μικρότερη των προβλέψεων υποχώρηση στα κέρδη τριμήνου είδε τη μετοχή της να ενισχύεται 9,2%.

Σε ανοδική τροχιά βρέθηκαν και οι μετοχές του κλάδου ζυθοποιίας ύστερα από την ανακοίνωση ικανοποιητικών αποτελεσμάτων από την Carslberg. Η μετοχή της είχε κέρδη 16%, συμπαρασύροντας σε ανοδική τροχιά τις Heineken (5,3%) και InBev (6,1%). Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% είχαν οι πετρελαιοβιομηχανίες Total και BP.

Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο o FTSE είχε κέρδη 2,52%, στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX ενισχύθηκε 2,66%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 2,47%.

Αντίθετα στο ρεύμα κινήθηκαν τα χρηματιστήρια στην Ασία. Στο Τόκιο ο Nikkei υποχώρησε 0,14%, ενώ απώλειες 2,55% είχε ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα