Xstrata: Προσφορά πέντε δισ. στερλινών για τη Lonmin

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2008 09:33
UPD:09:40

Προσφορά ύψους πέντε δισ. στερλινών (9,8 δισ. δολάρια) κατέθεσε η αγγλο-ελβετική μεταλλουργία Xstrata για την εξαγορά της τρίτης μεγαλύτερης παραγωγού πλατίνας στον κόσμο, Lonmin, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει περισσότερα ορυχεία στη Νότια Αφρική και να διαφοροποιήσει την παραγωγή της.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Xstrata προσφέρει 3.300 πένες σε μετρητά για κάθε μετοχή της Lonmin. Το ανωτέρω ποσό είναι 42% υψηλότερο σε σχέση με την χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της Lonmin στο Λονδίνο. Η Xstrata αποκάλυψε επίσης ότι έχει ήδη αποκτήσει ένα 8% στην εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Xstrata Μάικ Ντέιβις έχει καταφέρει να 17πλασιάσει τις πωλήσεις της εταιρείας κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, μέσω εξαγορών και επέκτασης της παραγωγής της στο χαλκό, το νικέλιο και τον άνθρακα. Η πλατίνα αναλογούσε πέρυσι μόλις στο 0,5% των πωλήσεών της.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία απέκτησε τον περασμένο Νοέμβριο την Eland Platinum Holdings της Νότιας Αφρικής έναντι τιμήματος επτά δισ. ραντ (928 εκατ. δολάρια).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα