Γ. Αλογοσκούφης: Συνεχίζουμε αταλάντευτα

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2008 12:46
UPD:13:00

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό εν όψει ΔΕΘ είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Αντικείμενο της συνάντησης, τα φορολογικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, καθώς και η νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο από Διυπουργική Επιτροπή όλων των δαπανών και προμηθειών των φορέων που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Συνεχίζουμε σταθερά και αταλάντευτα τη στρατηγική μας παρά τις επιπτώσεις από τις διεθνείς εξελίξεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Γιώργος Αλογοσκούφης: Συνεχίζουμε αταλάντευτα

Γιώργος Αλογοσκούφης: Συνεχίζουμε αταλάντευτα

«Η κατεύθυνση της πολιτικής μας είναι δεδομένη, και όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση και όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που συνεχίζουμε. Βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη μας τις επιπτώσεις από τις διεθνείς εξελίξεις και τις δυσκολίες που δημιουργούνται, αλλά συνεχίζουμε σταθερά και αταλάντευτα στη στρατηγική που έχουμε εξαγγείλει», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Συνάντηση ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ενδεχόμενο επιβολής νέων φορολογικών μέτρων, όμως, έχει προκαλέσει τη έντονη αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ που ζήτησε άμεση συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, τόσο για το θέμα της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ , όσο και για την εξέταση των στοιχείων περί φοροδιαφυγής των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, με αφορμή τις αναφορές του υπουργού και τα δημοσιεύματα για τη συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού των επαγγελματιών, η Γενική Συνομοσπονδία ζήτησε τα πλήρη στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο και πρόσβαση στα αποτελέσματα του ΚΕΠΥΟ.

Στην επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ εκφράζεται η υποψία ότι «τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να προετοιμαστεί και να δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για νέα φορολογικά μέτρα και κεφαλικούς φόρους».

Την ίδια ώρα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα εμφάνισε τον Ιούλιο Υποχώρηση 0,6 μονάδων ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που συνεχίζει να επικρατεί στο εγχώριο αλλά και διεθνές περιβάλλον, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Η μείωση του δείκτη στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, καθώς, τον περασμένο μήνα, στις ανεπτυγμένες χώρες η πτώση του δείκτη ήταν πολύ μεγάλη. Αναφέρονται χαρακτηριστικά χώρες, όπως η Ιταλία (-9,6), το Ηνωμένο Βασίλειο (-7,2), η Γαλλία (-4,7), η Γερμανία (-4,2) και η Ολλανδία (-3,9).

Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενώ στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη ο σχετικός δείκτης σημειώνει περαιτέρω πτώση, στην Ελλάδα καταγράφεται μόνο οριακή υποχώρηση.

Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά ιδιαίτερα οι προβλέψεις τους για την εξέλιξη της ανεργίας, είναι δυσμενέστερες του Ιουνίου. Ωστόσο, ανάκαμψη σημειώνει η πρόθεση για αποταμίευση, ενώ αμβλύνονται ελαφρά οι εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για τη χρηματοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους.

Αύριο εν τω μεταξύ ανακοινώνεται και ο πληθωρισμός Ιουλίου ο οποίος αναμένεται να διατηρηθεί στα επίπεδα του Ιουνίου, κοντά στο 4,9%.

Στη Βρετανία η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο παρουσίασε τη μεγαλύτερη εξασθένηση σε διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων ετών εξαιτίας της κάμψης στις τιμές κατοικίας, της ανόδου της ανεργίας και της επιτάχυνσης του πληθωρισμού.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Nationwide Building Society, ο σχετικός δείκτης της υποχώρησε κατά 11 μονάδες στις 51 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τότε που ξεκίνησε η εν λόγω έρευνα, το Μάιο του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα