Διατήρηση του θετικού κλίματος

Από τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα
Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2008 00:01

Τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα και η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών συνέβαλαν στη διατήρηση του θετικού επενδυτικού κλίματος στην Ευρώπη. Πιο «ρευστή» ήταν η εικόνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι επενδυτές είχαν να ζυγίσουν τα νέα δυσοίωνα μηνύματα από το χρηματοοικονομικό τομέα και την περαιτέρω υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Aναλυτικότερα, η είδηση της ημέρας για τους Ευρωπαίους επενδυτές ήρθε από τον κλάδο των μεταλλευμάτων, με την Xstrata να υποβάλλει προσφορά εξαγοράς ύψους 5 δισ. στερλινών (9,8 δισ. δολαρίων) για τη Lonmin, την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό πλατίνας στον κόσμο. Η ανακοίνωση έθεσε σε τροχιά ανόδου της μεταλλευτικές μετοχές.

«Αλμα» 47,7% έκανε η μετοχική τιμή της Lonmin, ενώ κέρδη πάνω από 3% είχαν οι Anglo American και Vedanta. Την άνοδο στήριξε και ο τραπεζικός κλάδος, μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων τριμήνου από την BNP Paribas. H γαλλική τράπεζα είδε τη μετοχή της να ενισχύεται 5,2%. Ανοδο 3,7% σημείωσε μετοχή της ελβετικής UBS, ενώ στο +3% βρέθηκε η μετοχή της Societe Generale. Ο τραπεζικός δείκτης DJStoxx European Banks ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,2%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των blue chips FTSΕurofirst 300 ενισχύθηκε 0,9%, για να τερματίσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Στο Λονδίνο, ο FTSE100 είχε κέρδη 0,6%, ενώ άνοδο 0,7% κατέγραψε ο Χetra Dax στη Φραγκφούρτη. Ενισχυμένος κατά 1,4% έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι.

Στη Wall Street, η ανακοίνωση ζημιών ύψους 821 εκατ. δολαρίων από το χρηματοπιστωτικό κολοσσό Freddie Mac επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για παρατεταμένη χρηματοοικονομική κρίση και απέτρεψε συνέχιση του ράλι της Τρίτης.

Μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, μόνο ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq παρουσίαζε κέρδη άνω του 0,5%, στον απόηχο των θετικών αποτελεσμάτων τριμήνου της Cisco. Dow Jones και S&P, που για πολλές ώρες αμφιταλαντεύονταν ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο, κατέγραφαν ελαφρά άνοδο, βρίσκοντας στήριγμα στη νέα πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού στα 117,25 δολ. το βαρέλι.

Σε επίπεδο εταιρειών, ο αρνητικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης, Freddie Mac, είχε απώλειες 14%, ενώ περισσότερο από 10% υποχωρούσε ο έτερος ημικρατικός πιστωτικός όμιλος, Fannie Mae.

Ημέρα κερδών ήταν η χθεσινή για τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο Τόκιο, ο Nikkei ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,63%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα