ΑΤΕbank: Διευκρινίσεις για την εκκαθάριση ενισχύσεων πυροπλήκτων

Σε παράλειψη υπαλλήλου αποδίδεται ο μη ταυτόχρονος αντιλογισμός
Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2008 14:22

Διευκρινίσεις σχετικά με την εκκαθάριση των ενισχύσεων για τους πυρόπληκτους, έδωσε σήμερα η ΑΤΕbank μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από την απόσυρση ποσών από τους λογαριασμούς τους.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, από το Σεπτέμβριο του 2007 είχε δοθεί η δυνατότητα προκαταβολής από την ΑΤΕbank, ως ταμειακή διευκόλυνση με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, στους πληγέντες από τις πυρκαγιές αγρότες και κτηνοπτηνοτρόφους, χωρίς επιβάρυνση των δικαιούχων.

Τα ποσά καταβλήθηκαν από τα κατά τόπους Καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας μετά από υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης των δικαιούχων, στην οποία δηλωνόταν ότι θα γίνει συμψηφισμός με την οριστική εκκαθάριση του ακριβούς ποσού που θα καθοριστεί από τον ΕΛΓΑ, μετά τη διενέργεια των κατά τόπους ελέγχων.

Με την ολοκλήρωση των ελέγχων και διαβίβαση από τον ΕΛΓΑ στην Αγροτική Τράπεζα του αρχείου εκκαθάρισης πραγματοποιήθηκε στις 17.7.2008 η πίστωση από την Τράπεζα σε 1.159 δικαιούχους συνολικού ποσού 616.391,52 €, εκ των οποίων είχαν δοθεί ως προκαταβολή, 477.728,70 €, σε 1.099 δικαιούχους.

Όπως διευκρινίζεται, στις περιπτώσεις που δικαιούχος είχε λάβει ως προκαταβολή ποσό μεγαλύτερο της εκκαθάρισης, δεν έγινε καμία επιπλέον χρέωση πέραν του ποσού της οριστικής εκκαθάρισης, ενώ τα εναπομείναντα ποσά των προκαταβολών θα συμψηφιστούν σε μελλοντικές ενισχύσεις του ΕΛΓΑ.

Η παραπάνω διαδικασία αποτελεί συνήθη πρακτική στο τραπεζικό σύστημα και ακολουθείται από όλες τις Τράπεζες, εξηγεί η ATEbank και προσθέτει:

«Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαδικασίας του αντιλογισμού, δηλαδή του συμψηφισμού του αρχικού ποσού με το τελικό που υπολογίστηκε από τους ελέγχους του ΕΛΓΑ, στο τέλος του Ιουλίου (31.07.2008), μετά από 14 ημέρες, δημιούργησε ερωτηματικά σε δικαιούχους για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Ο μη ταυτόχρονος αντιλογισμός με την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων, που αποτελεί επίσημη διαδικασία της Τράπεζας, οφείλεται σε παράλειψη υπαλλήλου και είναι, ήδη, αντικείμενο απόδοσης ευθυνών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα