Αναμένεται επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στις ΗΠΑ

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2008 13:59
UPD:14:00

Η κρίση που ταλανίζει την αμερικανική οικονομία αναμένεται να συνεχισθεί και το 2009, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Bloomberg News.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις 50 οικονομολόγων, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα «τρέξει» κατά μέσο όρο με ετήσιο ρυθμό 0,7% την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου, τον μισό σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι οποίες αυξάνονται κάθε τρίμηνο από το 1992, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στάσιμες στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, καθώς ο αντίκτυπος των φορολογικών ελαφρύνσεων έχει αρχίσει να εξασθενεί, ενώ οι μισθοί δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό και οι τιμές ακινήτων υποχωρούν.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, το ποσοστό ανεργίας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 5,7%, αναμένεται να αναρριχηθεί στις αρχές του 2009 στα υψηλά πενταετίας του 6%.

«Ο καταναλωτής είναι πολύ στριμωγμένος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος στην Moody’s Investors Service, Τζον Λόνσκι, σημειώνοντας ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι κατακλύζουν οποιαδήποτε ανοδική τάση θα μπορούσε να έχει η οικονομία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα