Στήριγμα από τις τιμές του αργού

Επιστρέφουν οι επενδυτές στην αγορά μετοχών
Τρίτη, 12 Αυγούστου 2008 00:01

Με τις τιμές πετρελαίου να υποχωρούν περαιτέρω, παρά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας στον Καύκασο, οι επενδυτές επιστρέφουν στις αγορές μετοχών.

Αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί δείκτες κατάφεραν χθες να διευρύνουν τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, βρίσκοντας στήριγμα και σε θετικές εταιρικές ανακοινώσεις. Στη Wall Street το άνοιγμα ήταν νευρικό, καθώς το αργό έδειξε αρχικά τάσεις ανάκαμψης.

Η νέα πτώση του, ωστόσο, κοντά στα 113 δολ. το βαρέλι σταθεροποίησε σε τροχιά ανόδου τους Dow Jones και S&P, που παρουσίαζαν κέρδη περίπου 1%. «Οδηγοί» στην άνοδο ήταν οι αερομεταφορείς, με τον επιμέρους δείκτη για τον κλάδο να ενισχύεται σε ποσοστό 1,5%.

Σε μίνι ράλι επιδόθηκε ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας, ύστερα από την πρόβλεψη της Citigroup ότι η Amazon.com θα παρουσιάσει ισχυρές πωλήσεις τους επόμενους μήνες. Η μετοχή της εταιρείας έκανε άλμα 11%, ενώ κέρδη 7% παρουσίαζε και η Qwest Communication, καθώς η Citi αναβάθμισε την αξιολόγηση της μετοχή της σε «αγορά» (buy).

Στο θετικό κλίμα για τις τεχνολογικές μετοχές συνέβαλε και η ανακοίνωση της συμφωνίας εργαζομένων και διοίκησης της Verizon για τη νέα σύμβαση εργασίας.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν σε υψηλά έξι εβδομάδων, καθώς η σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων ενίσχυσε τους παραδοσιακούς εξαγωγείς, όπως τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 1,2% στις 1.212,92 μονάδες.

Η Porsche είδε τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο 5%, ενώ κέρδη 4,5% και 2,9% αντίστοιχα παρουσίασαν οι: BMW και Peugeot. Στους μεγάλους κερδισμένους της συνεδρίασης ήταν και οι πετρελαιοβιομηχανίες με τις BP, Royal Dutch Shell και Total να ενισχύονται σε ποσοστό από 1% έως 2,2%.

Στο Λονδίνο ο FTSE100 κατέγραψε άνοδο 0,96%, όσο περίπου και ο CAC 40 στο Παρίσι (1%). Με κέρδη 0,7% έκλεισε ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη.

Στην Ασία η εικόνα ήταν μεικτή. Ο Nikkei στο Τόκιο ενισχύθηκε 1,99%. Η αγορά της Σαγκάης ωστόσο είχε απώλειες 5,2%, μετά την ανακοίνωση για εκτίναξη των κινεζικών τιμών παραγωγού σε υψηλά 12ετίας.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα