Σε αρνητικό έδαφος

Οι τράπεζες οδήγησαν χαμηλά και την Ευρώπη
Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2008 00:01

Οι φόβοι για την υγεία του χρηματοοικονομικού τομέα επανήλθαν χθες στο προσκήνιο, επισκιάζοντας την περαιτέρω κάμψη των τιμών του πετρελαίου. Το αποτέλεσμα ήταν οι μετοχές να διολισθήσουν και πάλι σε αρνητικό έδαφος.

Στη Wall Street το ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων ανέκοψε η προειδοποίηση της JP Morgan ότι ενδέχεται να παρουσιάσει νέες ζημίες εξαιτίας της έκθεσή της στην πιστωτική κρίση, με αποτέλεσμα το κόστος από την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου να ξεπεράσει παγκοσμίως τα 500 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της επενδυτικής τράπεζας παρουσίασε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων έξι ετών (περίπου 8%). Σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε και η μετοχική τιμή της Goldman Sachs, καθώς αναλυτές της Deutsche Bank υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την κερδοφορία του αμερικανικού κολοσσού.

Απώλειες άνω του 5% κατέγραφε επίσης η Wachovia, που αναθεώρησε στα 9,11 δισ. δολ. από 8,66 δισ. δολάρια τις ζημίες δεύτερου τριμήνου, ενώ σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε και η Morgan Stanley μετά την ανακοίνωση για επαναγορά προβληματικών χρεογράφων. Μία περίπου ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίαση Dow Jones και S&P υποχωρούσαν 0,7%, ενώ ο Nasdaq αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο.

Οπως επεσήμαναν αναλυτές, οι αποθαρρυντικές ειδήσεις από το χρηματοπιστωτικό τομέα θα μπορούσαν να έχουν πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις, εάν δεν προσέφερε στηρίγματα η νέα υποχώρηση των τιμών του αργού κατά 1 περίπου δολάριο.

Οι τράπεζες οδήγησαν την πτώση και στην Ευρώπη. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,3%, στις 1.208,89 μονάδες. Ο επιμέρους δείκτης του χρηματοπιστωτικού κλάδου DJ Stoxx Εuropean Banks είχε απώλειες 1,1%, με τις BNP Paribas, Deutsche Postbank και Societe Generale να υποχωρούν περισσότερο από 3%. Η Natixis είδε τη μετοχή της να κάνει «βουτιά» 9,7%.

Κόντρα στο αρνητικό επενδυτικό πλήγμα πήγε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, παρουσιάζοντας κέρδη 1,7%. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνο ο δείκτης FTSE100 υποχώρησε 0,13%, ενώ απώλειες 0,36% είχε ο Χetra Dax στη Φραγκφούρτη.

Σε μίνι ράλι επιδόθηκαν, εν τω μεταξύ, οι ρωσικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γεωργία. Ο δείκτης MICEX είχε κέρδη 3,4%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα