Ενίσχυση των κινδύνων για πληθωρισμό, ανάπτυξη διαπιστώνει η ΒοΕ

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2008 13:11
UPD:14:56

Οι κίνδυνοι τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί από το Μάιο, επισημαίνει η Τράπεζα της Αγγλίας στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή της για τον πληθωρισμό, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη ΒοΕ, η ισορροπία μεταξύ των κινδύνων για τον πληθωρισμό είναι «σημαντικά προς τα πάνω». Παρόλα αυτά, η βασική της πρόβλεψη είναι για υποχώρηση του πληθωρισμού λίγο πιο κάτω από τον επίσημο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Ειδικότερα, η ΒοΕ προβλέπει πως το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού θα υποχωρήσει ελαφρώς κάτω από το 2% σε ορίζοντα δύο ετών, αν η τράπεζα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 5%.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία εκτινάχθηκε σε ετήσια βάση τον Ιούλιο στο 4,4%, ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου στις τιμές των ειδών διατροφής.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, η κίνδυνοι είναι καθοδικοί, σύμφωνα με τη ΒοΕ, εξ αιτίας των χαμηλότερων πραγματικών εισοδημάτων, της περαιτέρω επιδείνωσης των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές, της μεγαλύτερης της αναμενόμενης πτώσης στη δραστηριότητα και στις τιμές στην αγορά κατοικίας και της μεγαλύτερης διστακτικότητας για εταιρικές επενδύσεις.

Η ΒοΕ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του 2009, σε 0,1% από 1% που εκτιμούσε προηγουμένως.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα