Με ανεβασμένη ψυχολογία

Λόγω της ανάκαμψης των τιμών στις αγορές εμπορευμάτων
Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2008 00:01

Μία σειρά από ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα τόνωσαν χθες την ψυχολογία των επενδυτών. Στη Νέα Υόρκη, το σήμα για ανάκαμψη έδωσε η Wall Mart. Η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στον κόσμο, ανακοίνωσε κέρδη ύψους 3,4 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο -σαφώς υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών- γεγονός που μετρίασε τους φόβους για ισχυρό πλήγμα στις καταναλωτικές δαπάνες.

Αν και το άνοιγμα ήταν θετικό, στη συνέχεια, μετά και τα στοιχεία για αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,8% τον Ιούλιο, το κλίμα ήταν νευρικό.

Στην Ευρώπη, ύστερα από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, οι δείκτες τέθηκαν σε τροχιά ανόδου με «οδηγό» τις επιχειρήσεις ενέργειας και μεταλλευμάτων. Η ανάκαμψη των τιμών στις αγορές εμπορευμάτων αυτή τη φορά λειτούργησε θετικά, καθώς σε συνδυασμό με τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τριμήνου των ThyssenKrupp και Salzgitter πυροδότησε μίνι ράλι των μετοχών των συγκεκριμένων κλάδων.

Κέρδη άνω του 4% παρουσίαζαν τόσο οι δύο γερμανικές χαλυβουργίες, όσο και όμιλοι εξόρυξης, όπως οι Rio Tinto, Xstrata και BHP Billition. Ανοδο σε ποσοστό περίπου 2% κατέγραφαν οι μετοχές των πετρελαιοβιομηχανιών BP, Τotal και Royal Dutch Shell. Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν για άλλη μία συνεδρίαση οι μετοχές των τραπεζών. Το γενικότερο κλίμα ήταν πάντως θετικό, παρά την ανακοίνωση των στοιχείων για συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Ενδοσυνεδριακά, ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst παρουσίαζε κέρδη 1%, αντισταθμίζοντας έτσι εν μέρει τις απώλειες της τάξης του 2,4%, που είχε την Τετάρτη. Σε θετικό έδαφος κινούνταν οι δείκτες των μεγαλύτερων κεφαλαιαγορών ανά την Ευρώπη, με τον FTSE100 στο Λονδίνο να ενισχύεται περί τα μέσα της συνεδρίασης κατά 1,1% και τον Xetra Dax στη Φραγκφούρτη να καταγράφει κέρδη 0,5%.

Στην Ασία, ωστόσο, οι δείκτες έμειναν για ακόμη μία συνεδρίαση στο κόκκινο. Στο Τόκιο, ο Nikkei είχε απώλειες 0,51%. Ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,4%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα