Νέες αναταράξεις

Από τη φημολογία για εθνικοποίηση των Fannie Mae και Freddie Mac
Τρίτη, 19 Αυγούστου 2008 00:01

Η εντεινόμενη φημολογία για νέα σανίδα σωτηρίας προς τους κολοσσούς χρηματοδότησης δανείων Fannie Mae και Freddie Mac επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους για την «υγεία» του χρηματοοικονομικού τομέα, βυθίζοντας τους δείκτες της Wall Street. Σε αρνητικό έδαφος διολίσθησαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές, παρά τις αρχικές ενδείξεις ότι η νέα εβδομάδα θα ανοίξει με κέρδη.

Ενα δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Barron's, σύμφωνα με το οποίο έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες εθνικοποίησης των Fannie και Freddie, ήταν αυτό που πυροδότησε νέες αναταράξεις στις αγορές.

Οι δύο εταιρείες είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν περισσότερο από 15%, συμπαρασύροντας όχι μόνο τους τραπεζικούς ομίλους αλλά και τους κατασκευαστές κατοικιών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Περίπου 5% υποχωρούσε ο επιμέρους δείκτης S&P Supercomposite Homebuilding Index, με τη Lennar να ηγείται της πτώσης (-8%).

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις -ιδιαίτερα από το χρηματοοικονομικό τομέα- έχουν εξελιχθεί σε συχνό φαινόμενο. «Καθημερινά αναμένουμε κάποια νέα 'καταστροφή' στον τραπεζικό τομέα», σχολίαζε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Ερικ Γκριν, αναλυτής της Penn Capital Management.

Πικρή γεύση, εν τω μεταξύ, άφησαν χθες και οι προβλέψεις της αμερικανικής σοκολατοποιίας Ηersey για πλήγμα στις πωλήσεις του κλάδου, εξαιτίας των αυξημένων τιμών. Η Hershey Co. είδε τη μετοχή της να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από το 2002.

Στο πλαίσιο αυτό, και οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες, Standard & Poor's 500, Dow Jones και Nasdaq, παρουσίαζαν ενδοσυνεδριακά απώλειες άνω του 1,5%. Συνολικά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επτά μετοχές κινούνταν καθοδικά για κάθε τρεις, που ενισχύονταν.

Στην Ευρώπη, το κλίμα ήταν θετικό κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Ωστόσο, μετά το αρνητικό άνοιγμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και την προσωρινή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 115 δολ. το βαρέλι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst γύρισε στο «κόκκινο». Τερμάτισε στις 1.189,15 μονάδες με απώλειες 0,1%.

Ανά την Ευρώπη, ο δείκτης FTSE100 στο Λονδίνο έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος (-0,08%). Απώλειες 0,2% και 0,1% αντίστοιχα παρουσίασαν ο DAX στη Φραγκφούρτη και ο CAC 40 στο Παρίσι.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα