Σενάρια βύθισαν την αγορά

Σε χαμηλά διετίας ο παγκόσμιος δείκτης MSCI
Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2008 00:01

Κανένα στοιχείο δεν άφηνε χθες περιθώρια για αισιοδοξία στις αγορές μετοχών. Νέες προειδοποιήσεις για τον χρηματοοικονομικό τομέα είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία ήρθαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο μαζί με τα σενάρια για την ύφεση και την απειλή του πληθωρισμού. Υπό αυτές τις συνθήκες ο παγκόσμιος δείκτης MSCI «βυθίστηκε» σε χαμηλά διετίας.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι δείκτες παρέμειναν στο κόκκινο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με τους επενδυτές να εστιάζουν σε δύο άκρως αποθαρρυντικές ανακοινώσεις. Οι τιμές παραγωγού τον Ιούλιο ενισχύθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1981, ενώ οι ανεγέρσεις κατοικιών τον ίδιο μήνα υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι κατασκευαστές κατοικιών, με τις Centex και Pulte Homes να ηγούνται της πτώσης. Μεγάλες απώλειες παρουσίασαν και οι χρηματοοικονομικές μετοχές, μία ημέρα μετά τη φημολογία για σανίδα σωτηρίας στις Fannie Mae και Freddie Mac, αλλά και μετά την προειδοποίηση πρώην οικονομολόγου του ΔΝΤ ότι «τα χειρότερα έπονται», καθώς η κατάρρευση μεγάλης αμερικανικής τράπεζας είναι μάλλον θέμα χρόνου. Η επενδυτική Lehman Brothers και η ασφαλιστική AIG είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν περισσότερο από 6%.

Περίπου επτά μετοχές υποχωρούσαν για κάθε δύο που ενισχύονταν χθες στο NYSE, με αποτέλεσμα οι Dow Jones, S&P και Nasdaq να παρουσιάζουν ενδοσυνεδριακά απώλειες κοντά στο 1%.

Στη Γηραιά Ήπειρο, ο δείκτης FTSEurofirst 300 των ευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε 2,5% στις 1.159,39 μονάδες- το χαμηλότερο κλείσιμο των δύο τελευταίων εβδομάδων. Την ψυχολογία των επενδυτών επηρέασαν τα στοιχεία για εκτίναξη των τιμών παραγωγού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, σε συνδυασμό με τα ανησυχητικά αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και τους φόβους για την υγεία του τραπεζικού τομέα.

Οι επενδυτές εγκατέλειψαν μαζικά τις τραπεζικές μετοχές. Ο επιμέρους δείκτης DJ Stoxx European bank είχε απώλειες 4,3%. Ανά την Ευρώπη, o FTSE100 στο Λονδίνο υποχώρησε -2,38%, ο Χetra Dax στη Φρανκφούρτη 2,34%, ενώ ο CAC 40 έκλεισε στο -2,61%. Στο Τόκιο ο Nikkei υποχώρησε 2,28%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα