Ανησυχίες περιόρισαν τα κέρδη

Πιο θετική η εικόνα στην Ευρώπη
Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2008 00:01

Ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και η διάθεση των επενδυτών να αναζητήσουν αγοραστικές ευκαιρίες προσέφεραν χθες στηρίγματα στις αγορές μετοχών- κυρίως της Ευρώπης.

Και αυτό γιατί οι επίμονοι φόβοι για την κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα περιόρισαν τελικά δραστικά τα κέρδη για τους δείκτες της Wall Street, αναγκάζοντάς τους λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης να αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο.

Το άνοιγμα της συνεδρίασης στην αγορά της Νέας Υόρκης ήταν νευρικό. Ωστόσο, τα οικονομικά αποτελέσματα της Ηewlett Packard, που υπερέβησαν τις προσδοκίες των αναλυτών, πυροδότησαν ράλι των μετοχών τεχνολογίας και συνέβαλαν στη γενικότερη βελτίωση του κλίματος.

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια προσωπικών υπολογιστών είδε τη μετοχή της να ενισχύεται 5,3%, ενώ κέρδη άνω του 1,5% παρουσίαζαν οι Dell, IBM και Apple. Στους κερδισμένους της χθεσινής ημέρας ήταν και οι μεγάλες πετρελαιοβιομηχανίες.

Η καλή εικόνα ωστόσο ανετράπη κατά τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για το μέλλον των δύο χρηματοπιστωτικών κολοσσών Fannie Mae και Freddie Mac.

Ούτε η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Fannie ότι δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από την κυβέρνηση στάθηκε ικανή να αποτρέψει τη βουτιά των τίτλων των δύο εταιρειών σε χαμηλά 18 ετών. Dow Jones, Nasdaq και S&P πάλευαν λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης να κρατηθούν σε θετικό έδαφος.

Στην Ευρώπη η εικόνα ήταν πιο θετική, χωρίς πάντως να καταστεί δυνατή η ανατροπή των μεγάλων απωλειών της Τρίτης. Ο δείκτης FTSEurofirst των 300 ευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 1.165,31 μονάδες. Την άνοδο οδήγησαν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις, με τον επιμέρους δείκτη DJ Stoxx basic resources να ενισχύεται 4,1%.

Κέρδη 7,4% είχε η Rio Tinto και 6,7% BHP Billiton. Ανοδική τροχιά ακολούθησαν και οι τεχνολογικές μετοχές χάρη στα θετικά αποτελέσματα της HP, αλλά και τη συμφωνία των Εricsson και STMicroelectronics για σύσταση κοινοπραξίας.

Στον αντίποδα σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν οι αλυσίδες λιανικής τροφίμων και φαρμάκων. Στη Φραγκφούρτη ο Χetra Dax ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,56%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στο +0,76%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα