Σε λειτουργία και πάλι ο πετρελαιαγωγός Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν

Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008 12:41

Σε λειτουργία τέθηκε και πάλι ο πετρελαιαγωγός Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν, μετά την επισκευή των ζημιών που υπέστη από πυρκαγιά, ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη εκπρόσωπος της βρετανικής BP που εκμεταλλεύεται τον αγωγό.

«Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο πετρελαιαγωγός λειτουργεί και πάλι. Περιμένουμε ότι η φόρτωση των τάνκερ στο λιμάνι του Τσεϊχάν θα αρχίσει εντός της ημέρας», δήλωσε η εκπρόσωπος της BP.

Υπεύθυνος της τουρκικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Botas, που εκμεταλλεύεται το τουρκικό τμήμα του αγωγού, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι ο αγωγός λειτουργεί: «Είμαστε σε θέση να δηλώσουμε ότι οι δεξαμενές του Τσεϊχάν έχουν γεμίσει και ότι οι εξαγωγές πετρελαίου μπορούν να αρχίσουν», είπε ο υπεύθυνος της Botas.

Ο αγωγός Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν, ο δεύτερος σε μήκος πετρελαιαγωγός στον κόσμο (1.774 χιλιόμετρα) διέκοψε τη λειτουργία του στις 5 Αυγούστου έπειτα από έκρηξη στην ανατολική Τουρκία που προκάλεσε πυρκαγιά. Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβαν Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ, ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο του σαμποτάζ.

Ο αγωγός εγκαινιάσθηκε το 2006 και μεταφέρει πετρέλαιο από την Κασπία Θάλασσα στο λιμάνι του Τσεϊχάν στη Μεσόγειο Θάλασσα, απ' όπου μεταφέρεται στις δυτικές αγορές. Ο αγωγός είναι δυναμικότητας 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα