Λιγότερες οι θετικές ειδήσεις

Σε αρνητικό έδαφος Ευρώπη και Wall Street
Τρίτη, 26 Αυγούστου 2008 00:01

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν χθες αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι νέες δυσάρεστες ειδήσεις από το μέτωπο της πιστωτικής κρίσης, σε συνδυασμό με την αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου, προσέφεραν νέους λόγους ανησυχίας.

Στη Wall Street οι επενδυτές προσπέρασαν τη θετική είδηση της ανόδου των πωλήσεων παλαιών κατοικιών σε υψηλά πενταμήνου, εστιάζοντας την προσοχή τους στα προβλήματα. Και αυτά εντοπίζονται κυρίως στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Η κατάρρευση της Columbian Bank & Trust (της ένατης αμερικανικής που οδηγείται σε χρεοκοπία φέτος) έθεσε σε κλοιό πιέσεων το σύνολο σχεδόν των τραπεζικών μετοχών. Πτώση 7% σημείωνε ο τίτλος της Lehman Brothers, εν μέσω φόβων ότι η κρατικά ελεγχόμενο Korean Bank θα αποσύρει τελικά το ενδιαφέρον της.

Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές της χθεσινής συνεδρίασης ήταν και η AIG. Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί σε χαμηλά 13 ετών μετά την πρόβλεψη της Credit Suisse ότι θα παρουσιάσει νέες διαγραφές ύψους 2,41 δισ. δολαρίων το τρέχον τρίμηνο.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, 3 μετοχές υποχωρούσαν για κάθε μία, που κατέγραφε άνοδο, με τον Dow Jones να παρουσιάζει απώλειες μεγαλύτερες των 200 μονάδων και τον S&P να υποχωρεί περισσότερο από 1,5%. Στο Nasdaq η υπεροχή των πωλητών ήταν ακόμη μεγαλύτερη, με τον δείκτη υψηλής τεχνολογίας να καταγράφει ενδοσυνεδριακά απώλειες της τάξης του 1,8%.

Ρευστοποιήσεις επικράτησαν και στην Ευρώπη, με τον FTSEurofirst 300 να καταγράφει απώλειες 0,6%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει υποχωρήσει 22% από τις αρχές του έτους έναντι πτώσης 17% του παγκόσμιου δείκτη MSCI World Index.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου με τους τίτλους των Santander και Fortis να υποχωρούν περισσότερο από 2%. Απώλειες άνω του 1% είχαν και οι μετοχές των μεγάλων πετρελαιοβιομηχανιών, όπως της Total και της Royal Dutch Shell.

Ανά την Ευρώπη, στη Φραγκφούρτη ο Xetra Daχ τερμάτισε στις 6.296,5 μονάδες μειωμένος κατά 0,72%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 1,01% στις 4.355,87 μονάδες. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα