Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Γιώργος Κασιμάτης, καθώς όπως εξήγησε, «υπήρξαν αφτιά που άκουσαν ότι το φορολογικό μας σύστημα θα πρέπει να γίνει πιο αξιόπιστο, πιο αντιγραφειοκρατικό, περισσότερο ελκυστικό και μόνιμο για τους επενδυτές, τόσο της ημεδαπής, όσο και της αλλοδαπής».
«Εμείς -τόνισε ο κ. Κασιμάτης- εμμένουμε στην άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα φορολογία και νέα φορομπηχτική πολιτική. Αλλωστε δεν αντέχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ εκτίμησε πως θα είναι πάρα πολύ μικρής έκτασης και πρόσθεσε:
«Φοροδιαφυγή υπάρχει και προέρχεται, κυρίως, από το παραεμπόριο. Αυτό είναι γεγονός. Θα πρέπει λοιπόν να δοθούν και κίνητρα για να πιαστεί αυτή η φοροδιαφυγή και μαζί με τα ξερά, που είναι οι φοροδιαφεύγοντες, να μην καούν και να χλωρά».
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είδε χωριστά τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, ο κ. Κασιμάτης αρνήθηκε να κάνει οιοδήποτε σχόλιο, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος ο οποίος κρίνει με ποιους θα συναντηθεί.
Σε υπόμνημά της προς τον πρωθυπουργό, η Ένωση επισημαίνει ότι η νέα πολιτική που θα πρέπει να χαράξει η κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει ως κύριους στόχους:
- Την ενθάρρυνση της ανάπτυξης, με βασικό μοχλό την ιδιωτική πρωτοβουλία και κύριους προωθητικούς τομείς, τις εξαγωγές και τις παραγωγικές επενδύσεις, αντί της δανειοδοτούμενης κατανάλωσης και οικοδομικής δραστηριότητας.
- Τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών και της σπατάλης, μέσω του περιορισμού της έκτασης και της βελτίωσης της λειτουργίας του υπερτροφικού σημερινού κράτους, αντί της δημιουργίας και νέων κρατικών φορέων.
- Την ενίσχυση των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων, στα όρια βέβαια της αντοχής της οικονομίας μας, για τη διεύρυνση, με υγιείς, όμως, τρόπους, της εγχώριας κατανάλωσης και την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής.
- Την αντικατάσταση του άδικου, αναποτελεσματικού και διαβρωμένου σημερινού φορολογικού μας συστήματος, με ένα νέο, αξιοκρατικά στελεχωμένο και αντιγραφειοκρατικό, αντικειμενικότερο, οικονομικότερο και αποτελεσματικότερο.
- Και φυσικά, την επιτάχυνση, των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, των μόνων που μπορούν να θωρακίσουν την οικονομία μας, έναντι των επιπτώσεων της κρίσης, εάν βέβαια τολμούν να υιοθετήσουν ρήξεις, τομές, ανατροπές.