Αμφιταλαντεύονται οι επενδυτές

Από τα αντικρουόμενα μηνύματα για την οικονομία
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008 00:01

Μεικτές τάσεις επικράτησαν χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές είχαν να ζυγίσουν αντικρουόμενα μηνύματα για την οικονομία.

Στη Wall Street, αν και ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος, οι δείκτες εμφανίζονταν «νευρικοί», αμφιταλαντευόμενοι έως αργά ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο.

Η απροσδόκητη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος τον Αύγουστο λειτούργησε θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι όμως δεν μπορούσαν να παραβλέψουν τα στοιχεία από την αγορά στέγης. Οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση όλων των εποχών, ενώ οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούλιο κινήθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν πως η αγορά στέγης έφτασε στο ναδίρ και, κατά συνέπεια, μπορούμε να ελπίζουμε στο εξής σε ανάκαμψή της. Οι επενδυτές ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί. Μία περίπου ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο S&P παρουσίαζε ελαφρά κέρδη, ο Dow Jones υποχωρούσε σε ποσοστό μόλις 0,1%, ενώ ο Nasdaq είχε απώλειες 0,5%.

Στους κερδισμένους της συνεδρίασης ήταν οι πετρελαιοβιομηχανίες, χάρη στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. Ο κλάδος ενέργειας στον S&P 500 ενισχυόταν ενδοσυνεδριακά περισσότερο από 1%, με την Exxon Mobil να ηγείται της ανόδου. Ανάκαμψη παρουσίασε και ο τραπεζικός κλάδος, με τις Fannie Mae και Freddie Mac, που είχαν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα σε αρνητικούς πρωταγωνιστές, να καταγράφουν χθες αξιοσημείωτα κέρδη.

Σε θετικό έδαφος κατάφερε να τερματίσει ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst. Ενισχύθηκε κατά 0,2% στις 1.171,09 μονάδες, όταν τις πρώτες ώρες υποχωρούσε έως και 1,4%, μετά την ανακοίνωση για σημαντική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία. Στήριγμα ωστόσο στο δείκτη προσέφεραν οι μετοχές τεχνολογίας, με τον κλάδο τους να ενισχύεται 2%. Η μετοχή της Nokia είχε κέρδη 2,9%, της Ericsson 2,6%, ενώ ο τίτλος της Alcatel Lucent σημείωσε άνοδο της τάξης του 4,7%. Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι επιχειρήσεις μεταλλευμάτων.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE100 στο Λονδίνο είχε απώλειες 0,6%, ενώ ο DAX στη Φραγκφούρτη ενισχύθηκε 0,7% και ο CAC 40 στο Παρίσι 0,3%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα