Ε.Ε.: «Πράσινο» για δημιουργία κοινής επιχείρησης μεταξύ Edison και ΕΛ.ΠΕ.

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008 19:07

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ, το σχέδιο για την εξαγορά της νεοϊδρυθείσας κοινής επιχείρησης στην αγορά παραγωγής και χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από την ιταλική Edison S.p.A. και την ελληνική Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ) που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας.

Αφού εξέτασε την πράξη, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική παρακώλυση του αποτελεσματικού ανταγωνισμό στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή σε σημαντικό τμήμα αυτού.

Η Edison δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και προμήθεια φυσικού αερίου.

Η ΕΛΠΕ δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή, διύλιση και εμπορία αργού πετρελαίου, στην προμήθεια καυσίμων, στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, και στην αγορά χημικών και πετροχημικών προϊόντων. Επιπλέον, δραστηριοποιείται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της θυγατρικής της Ενεργειακή Θεσσαλονίκης ΑΕ, η οποία λειτουργεί θερμοηλεκτρική μονάδα με καύση αερίου.

Η εξέταση της προτεινόμενη πράξης από την Επιτροπή έδειξε ότι οι οριζόντιες επικαλύψεις μεταξύ των δραστηριοτήτων της Edison, της Ελληνικά Πετρέλαια και της κοινής επιχείρησης είναι πολύ περιορισμένες και ότι το μερίδιο αγοράς της κοινής επιχείρησης δεν θα είναι σημαντικό σε σχέση με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή εξέτασε επίσης τις διευρυμένες κάθετες σχέσεις της νέας επιχείρησης σε σχέση με την αγορά -προηγούμενου σταδίου- προμήθειας αερίου και την αγορά -επόμενου σταδίου- παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπήρχε κίνδυνος συντονισμού της συμπεριφοράς των μερών ή στεγανοποίησης των σχετικών αγορών, δεδομένου ότι το μερίδιο της κοινής επιχείρησης δεν θα είναι σημαντικό και υπάρχουν αρκετοί άλλοι ανταγωνιζόμενοι φορείς στην αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα