Εντονότερη η παρουσία των αμερικανικών εταιρειών στη ΔΕΘ

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008 09:04
UPD:09:05

Εμπορικότητα, διεθνής χαρακτήρας και καινοτομία είναι οι τρεις παράμετροι που χαρακτηρίζουν την 73η ΔΕΘ (6-14 Σεπτεμβρίου), όπως τους διατύπωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της Helexpo, η οποία παράλληλα διαβεβαίωσε πως, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, η παρουσία αμερικανικών εταιρειών στη φετινή διοργάνωση θα είναι εντονότερη από πέρυσι.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου να ακυρώσει τη συμμετοχή του στη φετινή ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Helexpo, κ. Θωμόπουλος, απέδωσε το παραπάνω σε επιχειρηματικούς λόγους, «προφανώς γιατί τα οικονομικά του εν λόγω Επιμελητηρίου δεν ευοδώνονται».

Αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί των πολιτικών διαστάσεων του θέματος, ο κ. Θωμόπουλος διευκρίνισε πως «η συμμετοχή του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου τα προηγούμενα χρόνια ήταν επιχειρηματική και όχι κρατική. Το περίπτερο του φιλοξενούσε ελληνικές επιχειρήσεις, που εκπροσωπούν στη χώρα μας αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων συμμετέχει και στη φετινή ΔΕΘ. Φέτος, μάλιστα, θα έχουμε 4-5 νέες συμμετοχές από εταιρείας που έχουν έδρα τις ΗΠΑ».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo, κ. Καρτσιώτης, υπερθεματίζοντας τόνισε πως η αμερικανική παρουσία θα είναι, σε σχέση με πέρυσι, πιο «εκτεταμένη σε τ.μ. εκθεσιακού χώρου, λίγο μεγαλύτερη σε αριθμό εκθετών και πιο σημαντική στην καινοτομία».

Αυτό καταμαρτυρείται, σύμφωνα με τον ίδιο, από το ότι μεταξύ των «πρώτων πανελλήνιων παρουσιάσεων» στην 73η ΔΕΘ, σχετικών με καινοτομία και τεχνολογία, οι τέσσερις προέρχονται από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για το i-phone της Apple, το νέο μοντέλο C06 του αμερικανικής CORVETTE, τη νέα κάρτα κινητής τηλεφωνίας «ONE WORLD ONE CARD» του αμερικανικού ομίλου EUROPHONE και την ομάδα της Formula 1 WlLLIAMS TOYOTA, που θα παρουσιάσει η Royal Bank of Scotland και η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΑΤ&Τ.

Οι υπόλοιπες «πρώτες παρουσιάσεις» είναι το νέο μοντέλο Mito της Alpha Romeo, το διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι, που θα παρουσιάσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τρία νέα ρομποτικά συστήματα, ενώ τεχνολογική καινοτομία θα απολαμβάνουν και οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης, που θα ενημερώνονται λεπτομερώς για τα της 73ης ΔΕΘ, μέσω Bluetooth κατά την είσοδό τους στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το ελληνικό Δημόσιο

Ο κ. Καρτσιώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσδιόρισε το ποσοστό των συμμετοχών οργανισμών του ελληνικού Δημοσίου στη Διεθνή Έκθεση «σε ελαφρά μειωμένο συγκριτικά με αυτόν της περσινής διοργάνωσης(12-13% του συνόλου των Εκθετών)», ενώ σε «πηγαδάκι» που ακολούθησε αντέκρουσε τους ισχυρισμούς περί «κρατικοδίαιτης ΔΕΘ», τονίζοντας πως τα συγκεκριμένα χρήματα είναι απαραίτητα για τη στήριξη της διοργάνωσης και κατ' επέκταση της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης.

Αφιερώματα

Η διοίκηση της Helexpo έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εμπορική στροφή της φετινής διοργάνωσης, η οποία, όπως τονίστηκε, καταδεικνύεται κατ' αρχάς από τα εκθεσιακά αφιερώματα που φιλοξενούν επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν καταναλωτικά προϊόντα και προέρχονται από τις κλαδικές εκθέσεις της HELEXPO: Domisis από την Infacoma, Moda Casa από τη Furnidec, Energyland από την EnergyΤech, Gardenland από την Agrotica, Real Estate από τη Real Estate Exp.

Επίσης, από το αφιέρωμα Global Exchange που, πέρα από τις επίσημες διεθνείς εκθεσιακές συμμετοχές, περιλαμβάνει το 4ο Business Forum της ΔΕΘ, καθώς και ένα πρόγραμμα προκαθορισμένων επαγγελματικών συναντήσεων Expopartenariat, με θέμα το περιβάλλον και την «πράσινη» οικονομία. Εξίσου σημαντικό χαρακτηρίζεται και το Διεθνές Συνέδριο για το Real Estate.

«Πράσινη» επιχειρηματικότητα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, υπογράμμισε ιδιαίτερα το μήνυμα της «πράσινης» επιχειρηματικότητας που στέλνει η φετινή ΔΕΘ, ενώ απηύθυνε έκκληση στους φορείς, που ετοιμάζουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά την παρουσία του πρωθυπουργού, «να μην κλείσουν τους δρόμους, περιχαρακώνοντας τη ΔΕΘ και την πρόσβαση των πολιτών στο Εκθεσιακό Κέντρο».

Τιμώμενη χώρα είναι η Ιταλία, ενώ μέγας χορηγός της διοργάνωσης είναι και φέτος ο ΟΠΑΠ.

Το πρόγραμμα του κ. Καραμανλή

Το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, στις 9.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί αγιασμός στα γραφεία της Helexpo, παρουσία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, ενώ στις 10.00 π.μ. θα ακολουθήσει ενημέρωσή του από τις διοικήσεις της ΔΕΘ ΑΕ και της Helexpo. Για τη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 10.30 π.μ. έχει προγραμματιστεί η καθιερωμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στους χώρους της 73ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Στις 20.00 μ.μ. της ίδιας ημέρας ο κ. Καραμανλής θα εκφωνήσει ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης». Την Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του «Ι. Βελλίδης» η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα