Κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η διέλευση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου South Stream από την Ελλάδα δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση τον τουρκοελληνοϊταλικό αγωγό (TGI), αμερικανικών συμφερόντων, έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, κατά τη συζήτηση της σχετικής συμφωνίας υπογραμμίζοντας ότι η διασφάλιση ενεργειακών προϊόντων από πολλαπλές πηγές τροφοδοσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας.
«Όσοι υποστηρίζουν ότι οι δύο αγωγοί είναι ανταγωνιστικοί, ότι ο ένας πάει να ακυρώσει τον άλλο, είτε δεν γνωρίζουν, είτε θέλουν να αποδείξουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τα λένε επειδή θα ήθελαν τα πράγματα να μην πάνε καλά» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της ελληνορωσικής συμφωνίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου.
Η δήλωση του κ. Φώλια στόχευε βέβαια και εκτός Ελλάδας, καθώς τον περασμένο Μάιο ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ματ Μπράιζα, είχε χαρακτηρίσει τους δύο αγωγούς ανταγωνιστικούς και είχε προβλέψει ότι η επιτάχυνση του South Stream ενδέχεται να οδηγήσει σε ακυρώσει τον TGI.
Ο κ. Φώλιας σημείωσε, πάντως, ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση και «εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση» στον South Stream, υπογραμμίζοντας ότι ο αγωγός που ξεκινά από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας (Νοβοροσίσκ) και καταλήγει στην Δυτική Ευρώπη θα ολοκληρωθεί το 2014. Αντίστοιχα, τόνισε ότι ο τουρκοελληνοϊταλικός αγωγός TGI θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το 2012.
«Στόχος μας είναι να αποτελέσει η χώρα μας το δίαυλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα συνδέσει ενεργειακά τους παραγωγούς της Ανατολής με τους καταναλωτές της Δύσης. Επιθυμούμε ενεργειακή ασφάλεια, με πολλαπλές πηγές τροφοδοσίας έτσι ώστε να μη βάζουμε όλα τα αβγά σε ένα καλάθι. Είμαστε ασυζητητί κατά των μονοπωλίων και των ολιγοψωνίων» ανέφερε ο κ. Φώλιας.
Η ψηφοφορία
Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, υπερψήφισε και αυτό την κύρωση της συμφωνίας, με το βουλευτή Μ. Μπόλαρη να τονίζει ότι αυτή συμβάλλει στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και να σημειώνει ότι οι πολλαπλοί αγωγοί «λειτουργούν εξισορροπητικά όχι μόνο σε ενεργειακό αλλά και σε γεωπολιτικό επίπεδο». Θετική στάση τήρησε όμως και το ΚΚΕ το οποίο, διά του βουλευτή Ν. Καραθανασόπουλου, υπογράμμισε την αναγκαιότητα του έργου για λόγους ενεργειακής επάρκειας και γεωπολιτικών συσχετισμών.
Ωστόσο ψήφισε «παρών» υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εντάσσει το έργο στη συνολικότερη πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη διακρατική συμφωνία κάνοντας λόγο, διά του προέδρου του Αλέκου Αλαβάνου, περί ελλείμματος προβλέψεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην αντίπερα όχθη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υπερψήφισε τη συμφωνία υποστηρίζοντας ότι τα γεωπολιτικά οφέλη υπερτερούν των περιβαλλοντικών θεμάτων.