Κρατήθηκε σε άνοδο η Ευρώπη

Σε αρνητικό έδαφος οι αμερικανικές μετοχές
Σάββατο, 30 Αυγούστου 2008 00:01

Την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη φέτος έχασαν χθες οι αμερικανικές μετοχές, καθώς η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου τις βρήκε, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές, σε αρνητικό έδαφος. Το ηθικό των επενδυτών έκαμψαν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με αποθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία και εταιρικές ανακοινώσεις.

Το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών κατέγραψε τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών, ενώ χαμηλότερα των προσδοκιών κινήθηκαν τον ίδιο μήνα και οι καταναλωτικές δαπάνες. Τα στοιχεία αυτά ήρθαν να υπενθυμίσουν, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για απροσδόκητα υψηλή αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, ότι η αμερικανική οικονομία δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο της ύφεσης.

Αρνητικά λειτούργησε επίσης η προειδοποίηση της Dell ότι οι επιχειρήσεις παγκοσμίως περικόπτουν τις δαπάνες τους για τεχνολογία. Η κατασκευάστρια υπολογιστών είδε τη μετοχή της να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Νοέμβριο αναδεικνυόμενη σε αρνητικό πρωταγωνιστή, μαζί με άλλες τεχνολογικές όπως η Amazon. Καθοδικά κινούνταν τόσο οι μεγάλες βιομηχανίες όσο και οι αλυσίδες λιανικής.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τέσσερις μετοχές υποχωρούσαν για κάθε μία, που κατέγραφε άνοδο με αποτέλεσμα οι δείκτες Dow Jones και S&P να παρουσιάζουν ενδοσυνεδριακά απώλειες κοντά στο 1%. Ισχυρότερες πιέσεις δεχόταν ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, μία σειρά από θετικά εταιρικά αποτελέσματα προσέφεραν στήριγμα στις μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 1.195,42 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,4%, ενώ για το σύνολο του μήνα είχε άνοδο 1,3%. Σημειώνεται ότι ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μόλις μήνας κερδών για τον δείκτη από τις αρχές του έτους.

Η Carrefour, που παρουσίασε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο, είδε τη μετοχή της να κάνει άλμα 7,2%, ενώ συμπαρέσυρε και ανταγωνίστριες αλυσίδες λιανικής σε ανοδική τροχιά. Ο δείκτης DJ Stoxx για τον κλάδο της λιανικής ενισχύθηκε 1,8%.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η βρετανική τράπεζα HBOS εν μέσω εντεινόμενης φημολογίας ότι θα πωλήσει τις δραστηριότητές της στην Αυστραλία. Ανά την Ευρώπη, ο FTSE100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,63%, ο CAC 40 στο Παρίσι 0,47%, ενώ οριακή άνοδο είχε ο DAX στη Φραγκφούρτη.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα