Ποια επαγγέλματα βγαίνουν εκτός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών

Κυριακή, 31 Αυγούστου 2008 10:49
UPD:10:52

Εκτός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών οδηγούνται περίπου 300.000 εργαζόμενοι, στην περίπτωση που η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά υιοθετήσει τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των συνδικαλιστικών φορέων που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις όταν ενημερωθούν επισήμως αν εγκριθεί από την κυβέρνηση προτείνει την αφαίρεση από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών 61 επαγγελματικών κλάδων και που οδηγεί σε κατάργηση του δικαιώματος της πρόωρης συνταξιοδότησης των ατόμων που υπάγονται σε αυτές τις κατηγορίες.

Μεταξύ των ειδικοτήτων που βγαίνουν από τη λίστα, με βάση την πρόταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, είναι όσοι απασχολούνται στην παραγωγή φαρμάκων, καλλυντικών, αρωμάτων, κτηνιατρικών φαρμάκων, θαλαμηπόλοι ευαγών ιδρυμάτων, κτίστες βιομηχανικών κλιβάνων, εργατοτεχνίτες πλύσης και λεύκανσης, σιδερώτριες και διαλογείς ιματισμού και εργαζόμενοι εκτός χώρων σφαγείων.

Επίσης οι υπάλληλοι γραφείων βιομηχανιών, μεταλλείων, εταιρειών πετρελαιοειδών, τεχνικοί και εκφωνητές ραδιοφώνου, καμαριέρες ξενοδοχείων, σερβιτόροι, ζαχαροπλάστες και αρτεργάτες, ταμίες στα σούπερ μάρκετ, σταθμάρχες και ελεγκτές αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, χειριστές μηχανών προβολής κινηματογράφου, κουρείς, κομμωτές, υποδηματεργάτες, πωλητές χονδρικής της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, συνοδοί κλιναμαξών του ΟΣΕ και φορτοεκφορτωτές κιβωτίων και βαρελιών ζυθοποιίας.

Η επιτροπή εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις κατηγορίες δεν κάνουν επικίνδυνες εργασίες γι' αυτό δεν μπορούν να υπάγονται στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά ούτε να παίρνουν πρόωρη συνταξιοδότηση.

Με βάση την πρότασή της όσοι θα ενταχθούν στη νέα λίστα θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητα, και μόνο όσοι υπαχθούν στην τέταρτη κατηγορία αυτή δηλαδή με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα δεν θα χάσουν τα προνόμια που έχουν σήμερα.

Προτείνει δηλαδή η επιτροπή μεταξύ άλλων την καθιέρωση τεσσάρων επαγγελματικών βαθμίδων που θα πριμοδοτούνται με πλασματικό χρόνο ασφάλισης από 4 έως 7 χρόνια ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας, ενώ συνιστά αναθεώρηση της λίστας ανά πενταετία, ώστε να αποφευχθούν νέες κοινωνικές αδικίες.

Στην κατηγορία με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, στην τέταρτη όπως ονομάζεται, με βάση την πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα ενταχθούν αν εγκριθεί αυτή από την κυβέρνηση, μόνο όσοι εργάζονται σε μεταλλεία, ορυχεία, λατομεία πάσης φύσεως, ασβεστοποιεία, λιγνιτωρυχεία, βαριές οικοδομικές και τεχνικές εργασίες, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα δουν το μισθό τους να μειώνεται έως και 250 ευρώ, τις συντάξεις τους από 10% έως 20%, ενώ τα όρια συνταξιοδότησής τους θα αυξάνονται κατά περίπτωση από 5 έως 7 χρόνια.

Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι με την πρότασή της θα διορθωθούν μια σειρά από στρεβλώσεις που παρατηρούνται στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στο συγεκριμένο θέμα αφού η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαίκή χώρα στην οποία από το σύνολο των 2 εκατ. εργαζομένων, οι 700.000 εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ σε 580 ομάδες ειδικοτήτων ανήκουν στα ΒΑΕ.

Το ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια επιστημονική επιτροπή για να κατακρεουργηθεί η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά η οποία πάντως πρέπει να αναθεωρηθεί με δίκαιο τρόπο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι χρησιμοποιεί διάφορα άλλοθι για να καταλύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η εκπρόσωπος Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι «μετά τη σφαγή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με το νόμο του Μαρτίου, η κυβέρνηση σήμερα δείχνει την έξοδο στους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά με πάγια τακτική της να κρύβεται πίσω από μια επιτροπή».

Να μην αποχαρακτηριστούν τα βαρέα ανθυγιεινά και να μην γίνει κανένας διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους ζήτησε το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΝ διά του υπεύθυνου Δημήτρη Στρατούλη χαρακτήρισε κοινωνικά άδικες, αδικαιολόγητες και βαθύτατα ταξικές τις περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Εντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζει με απόλυτο τρόπο για μια ακόμα φορά ότι "αιτία πολέμου" αποτελεί για τα συνδικάτα και την κοινωνία οποιαδήποτε πολιτική απόφαση περικοπής ή και ανατροπής της ενιαίας λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Αυτό ξεκαθαρίζει η ΓΣΕΕ με απόλυτο τρόπο για μια ακόμη φορά και υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι οι λαϊκισμοί και τα ακραία, ξεπερασμένα από τη ζωή και την τεχνολογία παραδείγματα για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα και οι βάρβαρες περικοπές δεν ξεγελούν πλέον κανέναν!

Όταν σχεδόν κάθε μέρα γίνεται και ένα νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα ενώ ταυτόχρονα θερίζουν οι επαγγελματικές ασθένειες (λόγω των ανύπαρκτων μέτρων και ελέγχων καθώς και η ασυδοσία των εργοδοτών), κατέχοντας έτσι η χώρα μας το πανευρωπαϊκό ρεκόρ θανατηφόρων ατυχημάτων, αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης και ανατροπής του θεσμού των ΒΑΕ.

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι το πόρισμα της «επιτροπής» που παραδίδεται σήμερα στην Κυβέρνηση (και για προφανείς λόγους θα ανακοινωθεί μετά τη ΔΕΘ και τις κινητοποιήσεις των Συνδικάτων) είναι συνολικά απορριπτέο και κυριολεκτικά για τον κάλαθο των αχρήστων.

Γι' αυτό καλεί την αρμόδια υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να το απορρίψει συνολικά ως απαράδεκτο, αντιεπιστημονικό και αντεργατικό.

Σε διαφορετική περίπτωση, η ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις αμέσως μετά τη ΔΕΘ και το Συλλαλητήριο στις 6/9/2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα