Ρουμανία: Επιβράδυνση στην ανάπτυξη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς

Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2008 09:22

Το μέγεθος της τηλεπικοινωνιακής αγοράς της Ρουμανίας το 2008 θα προσεγγίσει τα 4,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 10,6% σε ετήσια βάση (έναντι αύξησης κατά 14% το 2007), εξαιτίας της μείωσης που προκαλεί στις τιμές των σχετικών υπηρεσιών η όξυνση του ανταγωνισμού, υποστηρίζει ανάλυση της πολωνικής εταιρείας έρευνας της αγοράς PMR.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης αντανακλάται στην υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των εσόδων που καταγράφουν οι βασικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της χώρας, όπως η Orange και η Vodafone. Πιο συγκεκριμένα, η Orange ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων της κατά 8,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 ή 3 φορές χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, ενώ τα έσοδα της Vodafone στο πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 7,6%. Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Vodafone, Liliana Solomon η ωρίμανση της ρουμανικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας, η όξυνση του ανταγωνισμού και η αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών συνιστούν τους κυριότερους παράγοντες που οδήγησαν στην επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σύνολο της αγοράς οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφονται στις υπηρεσίες διαδικτύου και διαχείρισης δεδομένων, όπου ο συνολικός αριθμός των χρηστών αυξήθηκε από 499 χιλ. στα τέλη του 2003 σε 5,79 εκατ. στα τέλη του 2007.

Βalkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα