Συνάντηση στο υπ. Υγείας για τις οφειλές ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ στα φαρμακεία

Πετραλιά: Aρχισε τμηματικά η ρύθμιση του χρέους του ΟΑΕΕ
Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2008 14:04
UPD:14:52

Το επείγον θέμα της εξόφλησης των φαρμακείων από τον ΟΠΑΔ και το ΤΥΔΚΥ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/01/1557154.htm τέθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο, και τον γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Μανώλη Κωνσταντινίδη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η πορεία έκδοσης του ΠΔ 67/2000, που αφορά την ευθύνη των ιατρών κατά τη συνταγογράφηση και των φαρμακοποιών κατά την εκτέλεσή τους.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, το ΠΔ 67/2000 (που είχε υπογραφεί από τον υπουργό Υγείας και υπεγράφη και από την υπουργό Απασχόλησης) απεστάλη την Παρασκευή 29/08/08 από το υπουργείο Απασχόλησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς υπογραφή.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών υπογράμμισαν ότι πολλές διατάξεις του εν λόγω διατάγματος χρειάζονται επικαιροποίηση. Από το υπουργείο τους δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η επικαιροποίηση αυτή θα υλοποιηθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου με ειδικές ρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το χρέος του ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ, από το υπουργείο Υγείας δόθηκαν διαβεβαιώσεις για αποδέσμευση κονδυλίων, εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό, ενώ ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, Διονύσης Χιόνης, βρίσκεται σε συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Ν. Λέγκα, για τον σκοπό αυτό.

Κατόπιν τούτου, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, οι δυο Φαρμακευτικοί Σύλλογοι έκαναν λόγο για θετικό βήμα και διαβεβαίωσαν ότι θα συγκαλέσουν άμεσα τα διοικητικά συμβούλια με προοπτική τον επανακαθορισμό των αποφάσεών τους.

Πετραλιά: Aρχισε τμηματικά η ρύθμιση του χρέους του ΟΑΕΕ

Από την πλευρά της, η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, κάλεσε τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους «να προχωρήσουν με αίσθημα ευθύνης στην απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)».

Όπως διευκρίνισε, σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΕ, κατόπιν συνεννόησης του Ασφαλιστικού Οργανισμού και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και επαρχίας ήδη έχει αρχίσει τμηματικά η ρύθμιση του χρέους. Ήδη -τόνισε η υπουργός- από την Πέμπτη 28/6 και μέχρι σήμερα Δευτέρα 1/9 έχουν καταβληθεί συνολικά στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και επαρχίας 9,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η καταβολή συνεχίζεται σε καθημερινή βάση. Οι πληρωμές θα συνεχιστούν και έως τις 20/9/2008 ώστε να εξοφληθούν ολοσχερώς οι φαρμακευτικοί σύλλογοι.

Σχετικά εξάλλου, με το αίτημα των Φαρμακευτικών Συλλόγων για την αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος 67/2000, το οποίο εκκρεμεί εδώ και χρόνια, τους τελευταίους μήνες και με πολύ ταχείς ρυθμούς ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος και είναι ήδη προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΣΥΝ: Aποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση

Αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις οφειλές των Ταμείων στα φαρκαμεία είναι η κυβέρνηση και οι υπουργοί κ.κ Αλογοσκούφης και Πετραλιάς, υπογραμμίζει ο ΣΥΝ, καθώς όπως επισημαίνει, παρά τις επανειλημμένες εδώ και πολύ καιρό προειδοποιήσεις των φαρμακοποιών -για τα αδιέξοδα που έχουν περιέλθει και τις προθέσεις τους - και των ασφαλισμένων, έκαναν μόνο καθησυχαστικές δηλώσεις και όχι πράξεις - δηλαδή να δώσουν χρήματα στα Ασφαλιστικά Ταμεία για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και όχι να παρακρατούν τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση σήμερα κιόλας, να δώσει άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα για να μην ταλαιπωρούνται χιλιάδες πολίτες και ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες ασθενών και έχουμε βαριές συνέπειες για την υγεία τους - για την οποία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, οι μεν φαρμακοποιοί δείχνουν εδώ και χρόνια κοινωνική ευαισθησία, η δε κυβέρνηση συνεχή κοινωνική αναλγησία και αδιαφορία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα