Αυστραλία: Μείωση επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2001

Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2008 08:08
UPD:10:57

Στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού για πρώτη φορά σε επτά χρόνια προχώρησε η Αυστραλία εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομία της χώρας, ύψους ενός τρισ. δολαρίων, συρρικνώνεται.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γκλεν Στίβενς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μείωσαν σήμερα τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 7%, όπως είχε προβλέψει η πλειοψηφία των αναλυτών.

Η πτώση των λιανικών πωλήσεων σε χαμηλά εξαετίας, η κάμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και η μείωση του ρυθμού αύξησης των θέσεων εργασίας βρίσκονται τώρα στη σφαίρα της νομισματικής πολιτικής, η οποία γίνεται λιγότερο περιοριστική, δήλωσε σήμερα ο Στίβενς. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό σε τουλάχιστον δύο χρόνια το δεύτερο τρίμηνο, όπως εκτιμούν, μία ημέρα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή του, οι αναλυτές.

Το δολάριο Αυστραλίας αναρριχήθηκε στα 85,09 σεντς του δολ. των ΗΠΑ στις 2:35 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 84,87 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια. Τα κρατικά ομόλογα διετούς διάρκειας σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση στο 5,68%.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,6%, φθάνοντας στις 5.149,4 μονάδες, εν μέσω εικασιών ότι τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού θα τονώσουν τον δανεισμό των κρατικών τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα