Μείωση των τιμολογίων φέρνει η συμμαχία με DT

Εως το Νοέμβριο η επικύρωση της συμφωνίας - Στα Βαλκάνια τα πρώτα αποτελέσματα
Τρίτη, 02 Σεπτεμβρίου 2008 18:04

Η συμμαχία με την Deutsche Telekom θα φέρει ασφαλώς μείωση των τιμολογίων, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εν όψει της 73ης ΔΕΘ. Ωστόσο, όπως είπε, το πάγιο δεν πρόκειται να καταργηθεί στην παρούσα φάση, καθώς όπως εξήγησε, από αυτό «αιμοδοτείται» η καθολική υπηρεσία του ΟΤΕ, που προσφέρει τηλεπικοινωνίες ακόμη και σε οικονομικά ασύμφορες περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρλούμη τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας με την Deutsche Telekom, η οποία όπως έκανε γνωστό αναμένεται να επικυρωθεί από τις Βρυξέλλες εντός του Οκτωβρίου, ή το αργότερο τον Νοέμβριο, θα αρχίσουν να διαφαίνονται από το 2009 στα Βαλκάνια με πιο ριζικές παρεμβάσεις στα επιχειρησιακά σχέδια των εταιρειών του ΟΤΕ στις βαλκανικές χώρες και ειδικά σε Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά και με την πώληση της Cosmofon στα Σκόπια. Όπως είπε ο κ. Βουρλούμης, ο ΟΤΕ δεν βιάζεται να προχωρήσει στην πώληση της Cosmofon, όμως η θυγατρική της Deutsche Telecom στην πΓΔΜ ελέγχει το 80% της αγοράς και για λόγους ρυθμιστικούς, κάποιος από τους δύο πρέπει να φύγει.

Διεκδίκηση άδειας 3G στη Ρουμανία

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ γνωστοποίησε ότι ο Οργανισμός θα προχωρήσει στη διεκδίκηση άδειας κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (3G) στη Ρουμανία, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως «πάρα πολύ σημαντικό» για τον Όμιλο. Αντίθετα, δεν προχωρά, προς το παρόν, η εισαγωγή της «Romtelecom» στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, συνεπεία της διεθνούς δυσμενούς συγκυρίας, με τη μεγάλη πτώση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Εκτός χρηματιστηρίου θα μείνει στην παρούσα φάση -για τον ίδιο λόγο- και η σερβική Telekom Serbia, αν και όπως είπε ο κ. Βουρλούμης, ο ΟΤΕ αντιμετωπίζει «πάρα πολύ θετικά» το ενδεχόμενο εισαγωγής της.

Στο εσωτερικό, «το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΤΕ λειτουργεί και δεν μπορούμε να τού αλλάξουμε απότομα κατεύθυνση», σημείωσε ο κ.Βουρλούμης, τονίζοντας ότι ο ΟΤΕ θα επιδιώξει να ωφεληθεί από τη DT, αρχικά μέσω συνεργιών σε θέματα προμηθειών, διαχείρισης κόστους και δικτύου διανομής.

Με ενδιαφέρον εξάλλου, αντιμετωπίζει ο ΟΤΕ ενδεχόμενη συμμετοχή στο έργο δημιουργίας πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών, που θα συνδέσει μέχρι 2 εκατ. νοικοκυριά με Ιντερνετ υψηλών ταχυτήτων/δυνατοτήτων και θα κατασκευαστεί με το μοντέλο των ΣΔΙΤ. «Το συγκεκριμένο έργο μας ενδιαφέρει, αλλά περιμένουμε να δούμε το τελικό σχέδιο για να λάβουμε αποφάσεις», σχολίασε ο κ. Βουρλούμης.

Όπως είπε, ο ΟΤΕ, με επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως σε έργα υποδομής, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 1,4 εκατ. «πόρτες» στο δίκτυο ADSL μέχρι το τέλος του 2008 (σήμερα "δουλεύουν" 890.000), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που απελευθερώθηκαν οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, ο ΟΤΕ έχει απωλέσει περίπου 1 εκατ. πελάτες, που επέλεξαν εναλλακτικούς παρόχους.

Ανεξάρτητη η Cosmote

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Βουρλούμης ξεκαθάρισε ότι Cosmote θα παραμείνει ανεξάρτητη και δεν υπάρχει περίπτωση να απορροφηθεί από τον ΟΤΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν έχει σχέδια αποχώρησης από το τιμόνι του ομίλου. Ωστόσο ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «προϊοντικών» συνεργασιών ΟΤΕ-Cosmote, που όπως ενδεικτικά είπε, θα μπορούσαν να αφορούν διάθεση προϊόντων του ΟΤΕ μέσω του δικτύου καταστημάτων «Γερμανός».

Όσον αφορά το προσωπικό του Οργανισμού, ο κ. Βουρλούμης τόνισε χαρακτηριστικά πως «μία εθελούσια έξοδος φτάνει και περισσεύει» και πρόσθεσε ότι το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, μια στοχευμένη μείωση αντιπαραγωγικού προσωπικού.

Για το θέμα των 700 εργαζομένων, που προσέφυγαν στα δικαστήρια (και δικαιώθηκαν), διεκδικώντας αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως χρόνου προϋπηρεσίας για την εθελούσια έξοδο, ο κ.Βουρλούμης είπε ότι εκκρεμεί σχετική έγκριση του εκπροσώπου του υπουργείου Απασχόλησης στο Ταμείο.

Όσον αφορά την Hellas Sat και το ενδεχόμενο πώλησής της, ο κ.Βουρλούμης δήλωσε ότι o OTE θα προτιμούσε να μην την πουλήσει. Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι δορυφόροι έχουν μέση διάρκεια ζωής 12-14 χρόνων, οπότε ο ΟΤΕ μπορεί είτε να δαπανήσει έως 200 εκατ.ευρώ, για να στείλει νέο δορυφόρο στο διάστημα είτε να ενταχθεί σε μια «οικογένεια δορυφόρων»,όπως η Astra.

Τέλος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει το «κυνήγι» των οφειλετών (εναλλακτικών παρόχων) του Οργανισμού, καθώς –όπως σημείωσε- οι συσσωρευμένες επισφάλειες ανέρχονταν σε 76 εκατ. ευρώ στην τελευταία καταμέτρηση, συμπεριλαμβανομένης της Altec. «Έχουμε υποχρέωση να κυνηγάμε αυτούς που χρωστάνε. Αν δεν το κάναμε, θα διαπράτταμε απιστία κατά των μετόχων», ανέφερε ο κ. Βουρλούμης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα