Βαθιά ανάσα στις αγορές

Από τη «βουτιά» των τιμών πετρελαίου και την υποβάθμιση του τυφώνα «Γκούσταβ»
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 00:01

Η «βουτιά» των τιμών πετρελαίου και η υποβάθμιση του τυφώνα «Γκούσταβ» σε τροπική καταιγίδα έδωσαν σημαντική «ανάσα ζωής» στα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αν και στις ΗΠΑ το «ράλι» αποδείχθηκε προσωρινό αφού υπερίσχυσαν για μία ακόμη φορά οι ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Οι αμερικανικές μετοχές έχασαν την αρχική λάμψη τους, καθώς η πτώση των μετοχών εμπορευμάτων επισκίασε τα κέρδη του τομέα αερομεταφορών και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Dow ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά κατά 247 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατά 1,6%. Ο τελευταίος έχει ανακάμψει κατά 5,3% από τα χαμηλά του τρέχοντος έτους που άγγιξε στις 15 Ιουλίου, καθώς η τιμή αργού έχει υποχωρήσει 17%, αν και σε ετήσια βάση εξακολουθεί να υποχωρεί 13%.

Στην Ευρώπη, η πτώση της τιμής αργού αποκλιμάκωσε κάπως τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να βρουν στήριγμα οι μετοχές του τραπεζικού τομέα οι οποίες καθοδήγησαν την άνοδο των μετοχικών τιμών σε υψηλά τριών εβδομάδων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,9%, αν και από τις αρχές του έτους έως σήμερα εξακολουθεί να υποχωρεί 20%, ενώ ο Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε 1%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Αυγούστου.

Εκτός από τον τραπεζικό τομέα που πρωτοστάτησε της ανόδου, σημαντικό στήριγμα δέχθηκαν και οι μετοχές του ασφαλιστικού τομέα και λιανεμπορίου. Στον αντίποδα βρέθηκαν οι τομείς ενέργειας και εξόρυξης μετάλλων εξαιτίας της πτώσης της τιμής αργού σε χαμηλά πενταμήνου. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ενισχύθηκαν και στις 18 ευρωπαϊκές αγορές με εξαίρεση το χρηματιστήριο της Νορβηγίας όπου οι βασικοί δείκτες παρασύρθηκαν από την πτώση της τιμής πετρελαίου. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,3%, ενώ ο CAC 40 στη Γαλλία και ο DAX στη Γερμανία 1,5%.

Ωστόσο, παρά την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν μέσω αβεβαιότητας για τις προοπτικές της οικονομίας και του χρηματοοικονομικού τομέα. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προέβλεψε χθες ότι η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο του αναμενομένου, με τη Βρετανία να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης και τις οικονομίες των ΗΠΑ και Ιαπωνίας να συμπεριφέρονται οριακά καλύτερα.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Νikkei υποχώρησε 1,8% σε χαμηλά πενταμήνου, μετά τη σημαντική κάμψη που υπέστησαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα