Θερμός Σεπτέμβριος για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 12:27

Το ενδιαφέρον της προς υποθέσεις οι οποίες άπτονται του δημόσιου συμφέροντος εντείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θέλοντας να καταστήσει περισσότερο αποτελεσματικές τις παρεμβάσεις της και κυρίως να συνδράμει στην προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή έλαβε πρόσφατα την απόφαση να προτάξει προς εξέταση καταγγελίες και να προωθήσει ταχύτερα αυτεπάγγελτες έρευνες με κοινωνικό αντίκτυπο.

Στο πλαίσιο αυτό, επιταχύνει τους ρυθμούς διερεύνησης του φακέλου που αφορά στις συμβάσεις που συνάπτει το οργανωμένο λιανεμπόριο με τη βιομηχανία, υπόθεση για την οποία προβληματίζεται και προς την κατεύθυνση του να παρέμβει κανονιστικά, όπως ακριβώς επιχειρεί ήδη στα πετρελαιοειδή.

Στις επιδιώξεις της είναι να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα που χαρακτηρίζουν τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών στο λιανεμπόριο, αλλά και να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις συναλλαγών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία διακίνησης των αγαθών ευρείας κατανάλωσης. Απώτερο στόχο της έχει την τόνωση του ανταγωνισμού και κατ' επέκταση τη συγκράτηση των ανατιμήσεων.

Βάσει της ίδιας στρατηγικής, η Επιτροπή, όπως έγραψε η «Ν», δρομολογεί την έκδοση σειράς εισηγήσεων για το franchise θεωρώντας ότι έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις επιβολής τιμών σε δίκτυα λιανικής, καθώς και την άμεση έκδοση δεύτερης εισήγησης για τον κλάδο των απορρυπαντικών, όπου πιθανολογείται ότι εντοπίσθηκαν συμβάσεις και δεύτερης βιομηχανίας οι οποίες εμπεριέχουν ρήτρα απαγόρευσης εισαγωγών.

¶λλες υποθέσεις, όπως αυτές της ακτοπλοΐας, του στιγμιαίου καφέ, αλλά και της μπίρας - που παραμένει στο στάδιο της έρευνας, καταμαρτυρούν ότι προτεραιότητα στις έρευνες της Ανεξάρτητης Αρχής λαμβάνουν πλέον υποθέσεις με σαφή προσανατολισμό στο μέσο καταναλωτή.

Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τροπολογίες του ΥΠΑΝ στο νόμο περί προστασίας του ανταγωνισμού, αφού, μεταξύ άλλων, θα προβλέπουν νέο πλαίσιο ιεράρχησης - ταξινόμησης των προς εξέταση υποθέσεων, το οποίο πιθανότατα θα εξειδικεύσει η Ανεξάρτητη Αρχή καθορίζοντας συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής.

Πάντως, σήμερα, η Ανεξάρτητη Αρχή ιεραρχεί κατά προτεραιότητα όσες υποθέσεις διαφαίνεται να εμπεριέχουν αποδεικτικά στοιχεία ικανά να «στήσουν» υπόθεση στην Ολομέλεια και ταυτόχρονα να αφορούν παράτυπες πρακτικές με κοινωνικές προεκτάσεις.

Πηγές της «Ν» προσθέτουν ότι ο Σεπτέμβριος αναμένεται... θερμός, λόγω ακριβώς της νέας στρατηγικής που ακολουθεί η Επιτροπή. Οι φάκελοι οι οποίοι πρόκειται να παραπεμφθούν στην Ολομέλεια προς περαιτέρω διερεύνηση εκτιμάται ότι θα είναι και πολλοί και σημαντικοί.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα