Eργο 2,1 δισ. ευρώ για δίκτυο οπτικών ινών

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 16:05
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ένα νέο έργο σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, για την ανάπτυξη υποδομών οπτικών ινών για δίκτυα νέας γενιάς, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεργασία που είχε σήμερα με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε πως πρόκειται για ένα έργο που θα επιτρέπει να έχουμε ταυτόχρονα τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας, υπηρεσίες βιντεοτηλεφωνίας, πολύ υψηλές και σταθερές ταχύτητες internet, υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης, υπηρεσίες τηλεϊατρικής και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες που απαιτούν γρήγορες ταχύτητες και μεγάλο όγκο μετάδοσης δεδομένων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην ουσία -πρόσθεσε- πρόκειται για ένα δίκτυο ανοικτής πρόσβασης. Θα καλυφθεί με οπτική ίνα αυξημένων απαιτήσεων, που θα καλύπτει ταχύτητες τουλάχιστον 100 mbps για κάθε χρήστη.

Γ. Αλογοσκούφης: Θα αλλάξει η καθημερινή ζωή των πολιτών

«Θα αλλάξει η καθημερινή ζωή των πολιτών»

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Αλογοσκούφης, το μοντέλο που επελέγη είναι ένα Μοντέλο Παρόχου Υποδομής για την κατασκευή, τη συντήρηση και τη διάθεση της παθητικής υποδομής (σκοτεινή ίνα) στους παρόχους επικοινωνίας.

Η συνολική διάρκεια ανάπτυξης του δικτύου είναι επτά χρόνια.

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει μέσω της εφαρμογής του Νόμου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με τρόπο -όπως σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης- που να διασφαλίζει απολύτως τους όρους του ανταγωνισμού.

K. Χατζηδάκης: Ταχύτητες τουλάχιστον 100 mbps

«Ταχύτητες τουλάχιστον 100 mbps»

Το έργο θα χωριστεί σε τρία μεγάλα υποέργα για το καθένα εκ των οποίων θα ιδρυθεί Εταιρεία Ειδικού Σκοπού και η διάρκεια της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα είναι τριάντα χρόνια.

Το κράτος, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, θα καλύψει τέλη διαθεσιμότητας που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό της συνολικής επένδυσης, ενώ η αναλογία κρατικής - ιδιωτικής συμμετοχής θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση που θα κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να τηρούνται όλοι οι όροι του ανταγωνισμού.

Επίσης, υπάρχει δυνατότητα προνομιακού δανεισμού για τους εμπλεκομένους μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δεδομένου ότι είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής.

Οπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2.100.000.000 ευρώ.

Για την ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου, το έργο θα χωριστεί σε τρεις γεωγραφικές περιοχές που θα αντιστοιχούν σε τρία έργα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Πηγή εσόδων θα είναι τα τέλη διάθεσης και χρήσης του παθητικού εξοπλισμού από τους παρόχους επικοινωνίας και από τους παρόχους περιεχομένου. Θα υπάρξει δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης των τελικών χρηστών, δηλαδή κίνητρα, για την κάλυψη του κόστους της κάθετης καλωδιοποίησης μέσω του ΕΣΠΑ - ένα μέρος του έργου θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

«Καταλαβαίνετε -σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης- ότι ο ρόλος του κράτους είναι σημαντικός, αλλά είναι σημαντικός και ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ο ρόλος του κράτους θα αφορά σε κάποιες οικονομικές ενισχύσεις, όπως είπα, σε κάποιο τέλος διαθεσιμότητας και σε κάποια κίνητρα για τους τελικούς χρήστες, καθώς και στο να θέσει το νομοθετικό και το ρυθμιστικό πλαίσιο και να καθορίσει τις τεχνικές απαιτήσεις και τις προδιαγραφές».

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε επίσης πως πρόκειται για μία δράση που συμβάλλει στην προσπάθεια για το ψηφιακό άλμα, ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι που συμπληρώνει το «παζλ» της Ψηφιακής Στρατηγικής και μια πρωτοβουλία που -όπως επεσήμανε- «αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν περιοριζόμαστε μόνο στις δυνατότητες των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά αξιοποιούμε και τις μεγάλες δυνατότητες των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα - μια μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει εισαγάγει η σημερινή Κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για μια μεγάλης κλίμακας επένδυση της χώρας στις νέες τεχνολογίες. «Μιλάμε ουσιαστικά για τις σύγχρονες υπερλεωφόρους των τηλεπικοινωνιών. Η Ελλάδα αποφασίζει να ακολουθήσει μια στρατηγική υπέρβασης», τόνισε και εξήγησε: «Από το σημείο που βρίσκεται σήμερα αντί να πάει σε ενδιάμεσες σύγχρονες τεχνολογίες, πάει στις πλέον σύγχρονες που υπάρχουν στον κόσμο. Ακολουθεί τα βήματα άλλων χωρών, όπως είναι η Ιαπωνία, η Κορέα, η Σουηδία. Και ακολουθεί τη στρατηγική άλλων επίσης ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, που πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι κινούνται προς αυτό τον τομέα».

Μάλιστα, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών αναφέρθηκε και σε σχετική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες σε συντριπτικά ποσοστά τάσσονται υπέρ του έργου και είναι έτοιμοι -όπως υποστήριξε- να υποστούν και μια μικρή ταλαιπωρία, προκειμένου οι οπτικές ίνες να φτάσουν στο σπίτι τους και να αλλάξουν την καθημερινή τους ζωή.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου καθώς και σε κάποια θεσμικά ζητήματα και στα χρονοδιαγράμματα.

- Όπως είπε, δημιουργείται ένα Δίκτυο Οπτικών Ινών ανοιχτής πρόσβασης σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και ψηφιακών υπηρεσιών. Ένα δίκτυο «open access» όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

- Σε κάθε χρήστη θα φτάνει μία οπτική ίνα που θα του δίνει την δυνατότητα να απολαμβάνει υψηλές ταχύτητες πρόσβασης τουλάχιστον 100 Mbps.

- Όπως είπε και ο κ. Αλογοσκούφης, επιλέγεται το Μοντέλο του Παρόχου Υποδομής για την κατασκευή, συντήρηση και διάθεση της παθητικής υποδομής, δηλαδή σκοτεινής ίνας (dark fiber) στους παρόχους επικοινωνίας.

- Η εκμετάλλευση του δικτύου παραχωρείται στον Πάροχο Υποδομής για χρονικό διάστημα 30 ετών με στόχο την αποπληρωμή της επένδυσής του.

- Εξασφαλίζεταο η ολοκλήρωση της κατασκευής του δικτύου 7 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών.

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στον ρόλο της Πολιτείας που όπως σημείωσε είναι ενεργός σε τρία επίπεδα:

- Οικονομικές ενισχύσεις (στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Αλογοσκούφης)

- Νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις

- Καθορισμός τεχνικών απαιτήσεων και προδιαγραφών

Σε σχέση με τα δύο τελευταία, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα καλύψει νομοθετικά και ρυθμιστικά θέματα για την ομαλή υλοποίηση και διευκόλυνση της ανάπτυξης του δικτύου των οπτικών ινών.

Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε ενδεικτικά μερικά από τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει το Ρυθμιστικό Πλαίσιο:

Δικαιώματα διέλευσης για νέες και υφιστάμενες υποδομές

Απαιτήσεις ανάπτυξης των νέων υποδομών

Ανάπτυξη δικτύων με εναέριες καλωδιώσεις

Ρυθμίσεις πρόσβασης σε ιδιωτικά κτίρια, κοινόχρηστους χώρους κ.τ.λ.

Tεχνικές προδιαγραφές:

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδάκης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές για τα εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Ο καθορισμός των τεχνικών προδιαγραφών -διευκρίνισε- θα περιλαμβάνει ένα πλήρη οδηγό εγκαταστάσεων εσωτερικών δικτύων οπτικών ινών και θα εξασφαλίζει την διαδικασία εγκατάστασης δικτύων οπτικών ινών σε υφιστάμενα και νέο - ανεγειρόμενα κτίρια.

Επίσης, θα περιγράφει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που άπτονται θεμάτων όπως:

- Προσβασιμότητας εγκαταστάσεων

- Επεκτασιμότητας

- Εγκατάστασης και συντήρησης

- Λειτουργικότητας κ.τ.λ.

Τέλος, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο συγκεκριμένο έργο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως έως το τέλος του 2008 θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να είναι έτοιμος ένας φάκελος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία θα διαπραγματευθούμε σε σχέση με τη συμβατότητα, με το Κοινοτικό Δίκαιο και τις ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ

Παράλληλα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε Δημόσια Διαβούλευση για το Φάκελο και θα ακολουθήσει η έγκριση του Έργου από Διυπουργική Επιτροπή των ΣΔΙΤ.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009, συμπλήρωσε ο υπουργός, θα προετοιμάσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσουμε στον Διαγωνισμό ανάθεσης Συμβούλου ΣΔΙΤ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και με τη Γραμματεία των ΣΔΙΤ.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα είναι όλα έτοιμα για την προκήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού για το Έργο, ώστε αμέσως μετά το τέλος των διαδικασιών επιλογής να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του Δικτύου Οπτικών Ινών.

Τέλος, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών σημείωσε πως είναι ένα έργο, που αφορά όλους, τόσο τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, όσο και εκείνους της επαρχίας, διότι -όπως εξήγησε- το έργο αυτό θα καλύψει δύο εκατομμύρια νοικοκυριά, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και 50 μεγάλες ελληνικές πόλεις. Παράλληλα προετοιμάζουν από κοινού όλα τα Υπουργεία, Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων, που θα καλύπτουν ολόκληρη την Ελληνική περιφέρεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα