Στα χέρια της υπ. Απασχόλησης το Πόρισμα για τα ΒΑΕ

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 16:27
UPD:17:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ

Παρεδόθη το μεσημέρι στην υπουργό Απασχόλησης το πόρισμα για την επαναξιολόγηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Βασικοί άξονες του πορίσματος είναι η καθιέρωση κριτηρίων ένταξης και μίας κλίμακας βαρύτητας τεσσάρων επιπέδων. Βάσει του αναθεωρημένου πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, όπως αυτός προτείνεται από την Επιτροπή, εξαιρούνται 43 χώροι εργασίας και 61 ειδικότητες. Τέλος, από τις 70 ομάδες ειδικότητες που κρίθηκαν ανεξαρτήτως χώρων εργασίας, προτείνονται για εξαίρεση 41.

Όπως είπε η κ. Πετραλιά, το πόρισμα που παρέλαβε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτη Μπεχράκη, είναι το πρώτο μέρος και αφορά τα επαγγέλματα που αυτή τη στιγμή θεωρούνται βαρέα και ανθυγιεινά, διότι, όπως είπε, η Επιτροπή, που συστάθηκε πριν ένα χρόνο, είχε ως αντικείμενο την επικαιροποίηση της ήδη υπάρχουσας λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο σημείο αυτό σημείωσε πως πρόκειται για το πρώτο πόρισμα που γίνεται ύστερα από 45 χρόνια, και παράλληλα ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να συμμετάσχουν σε μια νέα επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με τα νέα επαγγέλματα.

Η κ. Πετραλιά δήλωσε ότι θα μελετήσει το πόρισμα στο σύνολό του, με γνώμονα -όπως είπε- το συμφέρον των εργαζομένων και την άρση των αδικιών, ώστε «να γνωρίζουμε ποια θα είναι τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο μέλλον».

Φάνη Πάλλη-Πετραλιά για πόρισμα ΒΑΕ

Ακούστε τις δηλώσεις της κ. Πετραλιά

Από την πλευρά του, ο κ. Μπεχράκης είπε ότι η επιτροπή εργάστηκε με αίσθημα ευθύνης, δικαίου και με αγάπη προ κάθε εργαζόμενο. «Καταλήξαμε σ’ αυτήν την πρόταση που περιλαμβάνει μια καθαρή επιστημονική προσέγγιση του θέματος», διευκρίνισε και τόνισε ότι βασικοί άξονες του πορίσματος είναι η καθιέρωση κριτηρίων ένταξης και μίας κλίμακας βαρύτητας τεσσάρων επιπέδων.

Όπως εξάλλου σημείωσε, η Επιτροπή αποφάσισε να ασχοληθεί και να κρίνει μόνο τα παλιά επαγγέλματα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μπεχράκης επεσήμανε ότι τα συμπεράσματα του πορίσματος δεν αποτελούν θέσφατο και σημείωσε ότι η επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση της λίστας κάθε πέντε χρόνια, λαμβάνοντας κάθε φορά υπ’ όψιν τις επικρατούσες συνθήκες και τις εξελίξεις στους χώρους εργασίας.

Το Πόρισμα

Το πόρισμα αποτελείται από το κυρίως σώμα, 65 σελίδων, χωρισμένο σε Γενικό και Ειδικό Μέρος και συνοδεύεται από τέσσερα παραρτήματα που περιλαμβάνουν τον πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων από τον ισχύοντα κανονισμό του ΙΚΑ.

Ακόμη περιλαμβάνει τη γνωμοδότηση για τη νομική έννοια των βαρέων και ανθυγιεινών του καθηγητή του Εργατικού Δικαίου Γεωργίου Λεβέντη καθώς και δύο πορίσματα αντίστοιχων προηγούμενων επιτροπών.

Στο δεύτερο κεφάλαιο του Ειδικού Μέρους του πορίσματος περιλαμβάνεται ο αναθεωρημένος πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, όπως προτείνεται από την Επιτροπή.

Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται συνοπτικά τα στοιχεία του πίνακα από το οποίο προκύπτει ότι από τους 103 χώρους εργασίας και τις 124 υποομάδες ειδικοτήτων που εργάζονται σ’ αυτούς, οι 60 χώροι και οι 63 ομάδες ή υποομάδες ειδικοτήτων παραμένουν (μερικώς ή ολικώς) σε διάφορες καλίμακες βαρύτητας, ενώ 43 χώροι και 61 ειδικότητες εξαιρούνται.

Από τις 70 ομάδες ειδικότητες που κρίθηκαν ανεξαρτήτως χώρων εργασίας οι 29 παραμένουν και κατατάσσονται σε διάφορες κλίμακες βαρύτητας, ενώ προτείνονται για εξαίρεση 41.

ΠΑΣΟΚ: Κρέμεται η Δαμόκλειος Σπάθη των περικοπών

Πάνω από το κεφάλι εκατοντάδων χιλιάδων νέων εργαζομένων κρέμεται η Δαμόκλειος Σπάθη των περικοπών, ήταν αντίδραση της πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύης Χριστοφιλοπούλου, που έκανε λόγο για σαθρό και ατεκμηρίωτο επιστημονικά πόρισμα, το οποίο -όπως υποστήριξε- έγινε ερήμην των εργαζομένων και χωρίς να έχει προηγηθεί ένας κοινωνικός διάλογος.

Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντίθετο στο να αναδιαμορφωθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, θυμίζοντας ότι με το Νόμο 3029/2002, ήταν αυτό που είχε θεσπίσει την αρμόδια Επιτροπή, στην οποία όμως, όπως επεσήμανε, πρέπει να μετέχουν και εργαζόμενοι και εργοδότες, να γίνει δηλαδή ουσιαστικός και σοβαρός κοινωνικός διάλογος.

Το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε η κ. Χριστοφιλοπούλου, είναι αντίθετο με τη μονομέρεια αυτής της απόφασης και τη μη επαρκή τεκμηρίωση, σημειώνοντας παράλληλα, ότι «εδώ και μήνες, οι εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει, όχι άνευ λόγου, τις εργασίες της Επιτροπής».

Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ ζητεί άμεσα κοινωνικό διάλογο, επιστημονική τεκμηρίωση της λίστας και να ληφθούν υπόψη τα κριτήρια των νέων συνθηκών εργασίας για μια σειρά από επαγγέλματα τα οποία έχουν αλλάξει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα