Φόβοι για την οικονομία

Ενδείξεις για μεγαλύτερη επιβράδυνση
Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2008 00:01

Eντονες πιέσεις δέχθηκαν χθες τα διεθνή χρηματιστήρια, εν μέσω ενδείξεων για μεγαλύτερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και ανησυχιών για τις προοπτικές των καταναλωτικών δαπανών και της εταιρικής κερδοφορίας.

Ιδιαίτερο πλήγμα υπέστησαν οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών, που «βούλιαξαν» σε χαμηλά 17 μηνών και οι οποίες φαίνεται να βρίσκονται στα πρόθυρα νομισματικής και οικονομικής κρίσης, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν για τρίτη συνεχιζόμενη ημέρα, παρασυρόμενες από την πτώση του τομέα τεχνολογίας και πρώτων υλών, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν μετοχές μεγάλων εταιρειών του χώρου, φοβούμενοι ότι οι τομείς αυτοί είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην παγκόσμια οικονομία.

Στην Ευρώπη, οι μετοχικές τιμές υποχώρησαν, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας, καθώς τα ιδιαίτερα εξασθενημένα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης δημιούργησαν ανησυχίες για ύφεση στην περιοχή. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst υποχώρησε 1,5%, ενώ, από τις αρχές του έτους έως σήμερα, καταγράφει απώλειες 22%.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η πτώση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης οδήγησε στην πρώτη μέχρι σήμερα τριμηνιαία συρρίκνωση την οικονομία της Ευρωζώνης το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, τη στιγμή που οι πωλήσεις λιανικής και το κλίμα στον τομέα παροχής υπηρεσιών το μήνα Αύγουστο προοιωνίζονται μεγαλύτερη εξασθένηση στο μέλλον. Την ίδια στιγμή, η είδηση για κλείσιμο αντισταθμιστικού ταμείου, εν μέρει ελεγχόμενου από τη Lehman Brothers, προκάλεσε πανικό στους επενδυτές και άσκησε πιέσεις στον τραπεζικό τομέα.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών ήταν από τους μεγαλύτερους χαμένους, από τη στιγμή που η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ενωση Αερομεταφορέων) προειδοποίησε ότι η εν λόγω βιομηχανία θα παρουσιάσει απώλειες 5,2 δισ. δολαρίων φέτος και 4,1 δισ. δολαρίων το 2009, λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη λεκτική της ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση για την περαιτέρω κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, αφού έχει προεξοφληθεί από τις αγορές ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα. Ο δείκτης FTSE 100 στη Βρετανία υποχώρησε 2,2%, ο DAX στη Γερμανία 0,8%, ενώ ο CAC 40 στη Γαλλία 2%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα