ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 4,25% τα επιτόκια

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2008 14:45
UPD:14:46

Αμετάβλητο στο 4,25%, όπως ευρέως αναμενόταν, διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, παρά τις ολοένα και περισσότερες ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη.

Τη διατήρηση των ευρω-επιτοκίων στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας είχαν προεξοφλήσει οι αγορές, εκτιμώντας ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής προτού αποφασίσει να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Το βλέμμα των αγορών στρέφεται πλέον στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο διοικητής της ευρωπαϊκής τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ (στις 15.30’ ώρα Ελλάδος).

Πέραν των εξηγήσεων που θα δώσει ο Τρισέ σχετικά με τη σημερινή απόφαση για τα επιτόκια, η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει και τις τελευταίες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, με τους οικονομολόγους να αναζητούν ενδείξεις ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2008 και το 2009 και προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, τουλάχιστον για το 2008.

Τον Ιούνιο, η τράπεζα είχε προβλέψει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί φέτος μεταξύ 1,5%-2,1% και 1,0%-2,0% το 2009. Ο πληθωρισμός εκτιμάται μεταξύ 3,2%-3,6% φέτος και 1,8%-3,0% το επόμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα