Παρέμβαση ΥΠΑΝ για υπερτιμολογήσεις σε προϊόντα πολυεθνικών

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2008 16:31
UPD:18:31

Νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των υπερτιμολογήσεων σε ίδια προιόντα πολυεθνικών ομίλων, όταν αυτά πωλούνται στην ελληνική αγορά, προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως επεσήμανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, στην ελληνική αγορά παρατηρήθηκε το φαινόμενο πώλησης προιόντων πολυεθνικών εταιρειών ακριβότερα απ' ό,τι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και για την αντιμετώπισή του το υπουργείο δημιουργεί το νομικό πλαίσιο –γνωστό διεθνώς ως transfer pricing- για την τεκμηρίωση της τιμολογιακής πολιτικής των συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Χρήστος Φώλιας: Μέλημά μας η υγιής λειτουργία της αγοράς

Χρήστος Φώλιας: Μέλημά μας η υγιής λειτουργία της αγοράς

Όπως διευκρινίστηκε, η νομοθετική ρύθμιση για την τιμολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών εντάσσεται στο πλαίσιο των 41 μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για την παταξη της ακρίβειας.

Οι βασικές παράμετροι του νέου αυτού νομικού πλαισίου είναι:

- Δημιουργείται υποχρέωση των συνδεδεμένων επιχειρήσεων να συναλλάσσονται μεταξύ τους ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις, δηλαδή σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού, εφαρμόζοντας την αρχή των ίσων αποστάσεων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφ ενός μεν ότι θα κερδίζουν από τις συναλλαγές τους ότι θα κέρδιζε και μια ανεξάρτητη εταιρεία κάτω από παρόμοιες συνθήκες, αφ ετέρου δε ότι η τιμή πώλησης των προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς.

- Σε περίπτωση καταγραφής τιμής πώλησης ενός προϊόντος διαφορετικής από χώρα σε χώρα, τότε θεσμοθετείται υποχρέωση τεκμηρίωσης αυτής της διαφοράς. Η τεκμηρίωση τιμών συνίσταται στην κατάρτιση δύο φακέλων τεκμηρίωσης, το «Βασικό Φάκελο Τεκμηρίωσης» για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των Ελληνικών πολυεθνικών ομίλων και τον «Ελληνικό Φάκελο Τεκμηρίωσης» για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των Ελληνικών θυγατρικών και υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών.

- Η υποχρέωση τεκμηρίωσης επιβάλλεται σε όλες τις συναλλαγές μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

- Οι προδιαγραφές του περιεχομένου των φακέλων τεκμηρίωσης έχουν τεθεί από τον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Οι ενδοομιλικές συναλλαγές για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση τεκμηρίωσης υποβάλλονται εντός 4,5 μηνών από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου στην οποία έλαβαν χώρα. ενώ ο φάκελος τεκμηρίωσης θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στα πλαίσια κάθε αγορανομικού και φορολογικού ελέγχου.

- Υπάρχει υποχρέωση επικαιροποίησης του φακέλου τεκμηρίωσης όταν μεταβληθούν τα στοιχεία που επηρεάζουν την αξιολόγηση της τιμολογιακής πολιτικής.

- Καθιερώνονται αυστηρές διοικητικές και φορολογικές κυρώσεις σε βάρος όσων παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται.

Βάσει της ρύμθισης το υπουργείο θα λαμβάνει γνώση γιατί η μητρική εταιρεία αποφασίζει να πουλήσει ακριβότερα στη θυγατρική της ένα προιόν όταν πρόκειται να απευθυνθεί στην ελληνική αγορά.

Βασικό μέσο τεκμηρίωσης τιμής είναι δύο φάκελοι τεκμηρίωσης, ο «Βασικός Φάκελος Τεκμηρίωσης» για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των ελληνικών πολυεθνικών ομίλων και ο «Ελληνικός Φάκελος Τεκμηρίωσης» για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των ελληνικών θυγατρικών και υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών. Οι φάκελοι αναλύουν παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την τιμή ή το κέρδος σε μια συναλλαγή μεταξύ ανεξαρτήτων επιχειρήσεων, όπως είναι, τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, της υπηρεσίας ή του άϋλου δικαιώματος που αποτελεί αντικείμενο της συναλλαγής, οι λειτουργίες που επιτελούνται, οι κίνδυνοι που αναλαμβάνονται, τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη της συναλλαγής, οι σχετικοί συμβατικοί όροι, οι οικονομικές περιστάσεις της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένων και των συνθηκών της αγοράς, οι ειδικές περιστάσεις της συναλλαγής, όπως είναι η επιχειρηματική στρατηγική και η επαρκής γνώση των δεδομένων της αγοράς.

Το περιεχόμενο αυτό καταγράφηκε από το Συμβούλιο της Ε.Ε. που θεσμοθέτησε την 28η Ιουλίου 2006 Κώδικα Δεοντολογίας σχετικά με τους κανόνες τεκμηρίωσης τιμών στις ενδοομιλικές συναλλαγές στην Ε.Ε.

Η υποχρέωση τεκμηρίωσης επιβάλλεται σε όλες τις συναλλαγές μεταξύ των συνδεδεμένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Οι προδιαγραφές του τι θα περιέχει ο φάκελος, το περιεχόμενο αυτών των φακέλων, καθορίζεται επακριβώς από τον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο φάκελος κρατείται μαζί με τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας και συνεπώς μπορεί να εξεταστεί και από κλιμάκια ελέγχου του υπουργείου οικονομικών.

Ο κ. Φώλιας διευκρίνισε επίσης, ότι η ρύθμιση που βρίσκεται αυτές τις μέρες στο νομοπαρασκευαστικό σταδιο, αφορά τις συναλλαγές μόνο μέταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών (πχ δεν αφορά τις συναλλαγές με εμπορικούς αντιπροσώπους).

Σημειώνεται ακόμα, πως η σχετική νομοθεσία θα έχει ως χρόνο έναρξης τη νέα χρονιά και συνεπώς, όπως είπε ο υπουργός, μέχρι το Μάιο οι θυγατρικές θα πρέπει να έχουν ήδη συμπληρώσει τον πρώτο τους «φάκελο τεκμηρίωσης» για την τιμολόγηση του 2008, τον οποίο και θα γνωστοποιήσουν στο ΥΠΑΝ.

Όπως είπε ο υπουργός, αντίστοιχη νομοθεσία υπάρχει σε 16 χώρες της Ε.Ε. και η Ελλάδα είναι η 17η η οποία θα ενσωματώσει αυτή τη νομοθεσία με στόχο τη διαφάνεια στη διαδικασία τιμολόγησης των προιόντων. Όπως επεσήμανε, έχει διαπιστωθεί στην ΕΕ ότι το 60% του όγκου των συναλλαγών γίνεται ενδοομιλικά και η σχετική νομοθεσία έχει βοηθήσει ώστε να αποφεύγονται οι υπερτιμολογήσεις.

Ο Χρήστος Φώλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την εν λόγω ρύθμιση η τιμές θα πέσουν καθώς θα σταματήσουν οι αδικαιολόγητες τιμολογήσεις και γνωστοποίησε ότι ο νέος νόμος θα προβλέπει πρόστιμο 10% επί του τζίρου του συγκεκριμένου προιόντος για το οποίο προκύπτει υπερτιμολόγηση. Η ποινή θα επιβάλλεται άμεσα, σύμφωνα με τη διαδικασία του Αγορανομικού Κώδικα και του Ν.3668/2008 και θα συνοδευεται από διοικητικές και φορολογικές κυρώσεις.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου, στον έλεγχο της αγοράς και τη δυνατότητα των υπηρεσιών να ανταποκριθούν στον όγκο εργασίας, ο υπουργός ανέφερε ότι βρισκόμαστε στη φάση συστασης της Αρχής Εποπτείας της Αγοράς, την οποία αρχικά θα στελεχώσουν 225 υπάλληλοι με τις ειδικότητες που απαιτούνται και εξεφρασε την αισιοδοξία του για την αποτελεμσατικότητα της νέας αρχής. Όπως διευκρίνισε, τα υγρά καυσιμα δεν θα συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα