Μαζικές ρευστοποιήσεις

Υπό το βάρος των ανησυχιών για την οικονομία
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2008 00:01

Νέα μεγάλη «βουτιά» σημείωσαν χθες τα διεθνή χρηματιστήρια υπό το βάρος των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία αλλά και την ενισχυμένη αντίληψη που δημιούργησε η χθεσινή διατήρηση των επιτοκίων σε αμετάβλητα επίπεδα από ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας ότι ο διεθνής κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει κορυφωθεί.

Η Wall Street δέχθηκε πιέσεις από τα εξασθενημένα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τις ανησυχίες για την πορεία των εταιρικών κερδών με τις αμερικανικές μετοχές να υποχωρούν για τέταρτη διαδοχική ημέρα, καταγράφοντας την πιο παρατεταμένη περίοδο απωλειών από τον Ιανουάριο.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσίαζαν ενδοσυνεδριακά απώλειες άνω του 2%, με τις μετοχές ενέργειας να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο και τις εταιρείες πρώτων υλών να χάνουν 3,4% της αξίας τους. Εάν εξετάσει κάποιος τα στοιχεία για την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία, τα πράγματα επιδεινώνονται και δείχνουν ότι η ζήτηση αναμένεται να επιβραδυνθεί και μάλιστα με ταχύτατο ρυθμό, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Η Ευρώπη «χτύπησε» κόκκινο για μία ακόμη φορά με τις μετοχές να υποχωρούν 2,6% και με το βιομηχανικό και τραπεζικό τομέα να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Η μετοχή των UBS, Barclays, Banco Santander και Royal Bank of Scotland υποχώρησαν από 4% έως 6%, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι τα στοιχεία στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλό και τους πληθωριστικούς κινδύνους σε άνοδο.

«Ισως να μπαίνουμε στην τρίτη φάση της σημερινής πτωτικής αγοράς, στη διάρκεια της οποίας οι εταιρικές επενδύσεις μπορεί να δεχθούν μεγάλο πλήγμα», επισημαίνει αναλυτής της Oddo Securities. Τις πτωτικές πιέσεις στον τραπεζικό τομέα ενέτειναν και τα σχέδια της ΕΚΤ να καταστήσει πιο αυστηρούς τους κανονισμούς για το ενεργητικό που οι τράπεζες μπορούν να δηλώσουν ως εγγυημένο στη διαδικασία δανεισμού από την κεντρική τράπεζα.

Μεταξύ των κλάδων με τις μεγαλύτερες απώλειες συγκαταλέγονται και οι βιομηχανικοί όμιλοι, όπως ABB και Alstom οι μετοχές των οποίων κατέγραψαν απώλειες 4,8% και 6,2% αντίστοιχα. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 1% σε χαμηλά πενταμήνου εν μέσω ανησυχιών για τις τεχνολογικές δαπάνες μέσα σε ένα γενικότερα εξασθενημένο οικονομικό περιβάλλον, με τα ασιατικά χρηματιστήρια γενικότερα να υποχωρούν για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα