ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ εβδομαδιαίες απώλειες σε χρονικό διάστημα ενός μηνών οδεύει να σημειώσει το πετρέλαιο, ενώ ο χρυσός υποχώρησε για πέμπτη ημέρα, καθώς συρρικνώνεται η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη η οποία ενδέχεται να βλάψει τη ζήτηση σε συνδυασμό με το ράλι του δολαρίου που περιόρισε την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού.
Το πετρέλαιο υποχώρησε πλέον του 6% αυτήν την εβδομάδα καθώς το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους έναντι του δολαρίου εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομία της Ευρώπης συρρικνώνεται. Η ζήτηση του αργού θα αυξηθεί 1% το 2009, με τον χαμηλότερο ρυθμό σε επτά χρόνια, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΟΠΕΚ στις 15 Αυγούστου, καθώς οι υψηλές τιμές περιορίζουν τη ζήτηση.
Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Οκτωβρίου υποχώρησε έως 64 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 107,25 δολ. το βαρέλι και διαπραγματεύθηκε στα 107,76 δολ. στις 11:09 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Χθες το πετρέλαιο υποχώρησε 1,3% για να κλείσει στα 107,89 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 4 Απριλίου.
Οι τιμές του βρίσκονται 27% χαμηλότερα από τα επίπεδα των 147,27 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκε στις 11 Ιουλίου. Η υποχώρηση του δολαρίου νωρίτερα μέσα στο έτος ανάγκασε τους επενδυτές να αγοράσουν εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, ωθώντας σε επίπεδα ρεκόρ το αργό, τον χρυσό, το καλαμπόκι και τη βενζίνη.
Το ευρώ υποχώρησε στο 1,4272 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 1,4498 δολ. χθες. Αγγιξε το 1,432 δολ. τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Δεκεμβρίου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί εδώ και έξι συνεχόμενες ημέρες.
Τα αποθέματα του αργού πετρελαίου μειώθηκαν 1,9 εκατ. βαρέλια στα 303,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του υπουργείου Ενεργείας.
Στις 2 Σεπτεμβρίου το πετρέλαιο υποχώρησε στα 105,46 δολ. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο μετά το πέρασμα του τυφώνα «Gustav» - του ισχυρότερου μετά τους «Katrina» και «Rita» το 2005 - ο οποίος προκάλεσε μικρές ζημίες στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού, όπου παράγεται πλέον του 1/5 της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ.