ConocoPhillips: Συμμετοχή σε πρότζεκτ φ. αερίου της Origin Energy

Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2008 13:57

Το ποσό των οκτώ δισ. δολαρίων συμφώνησε να καταβάλει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου στις ΗΠΑ, ConocoPhillips, προκειμένου να συμμετάσχει σε έργο φυσικού αερίου που αναπτύσσει η Origin Energy στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η ConocoPhillips θα συνεισφέρει αρχικά πέντε δισ. δολάρια, προκειμένου να αποκτήσει ποσοστό 50% στο πρότζεκτ, στο οποίο θα γίνεται μετατροπή φυσικού αερίου σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για εξαγωγή στην Ασία.

Οι μετοχές της αυστραλιανής εταιρείας εκτινάχθηκαν στον απόηχο της ανακοίνωσης έως και 28%, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, στο χρηματιστήριο του Σύδνεϋ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Citigroup, η ζήτηση για LNG αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% ετησίως μέχρι το 2015, καθώς οι παραγωγοί στρέφονται σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Η Orign δημοσίευσε τον περασμένο μήνα τη short-list με τους υποψήφιους επενδυτές στο εν λόγω έργο, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει την επιθετική προσφορά ύψους 13,7 δισ. δολαρίων Αυστραλίας από την BG Group.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα