Ράλι με ερωτηματικά

Δεν θεωρείται πανάκεια για την αγορά η διάσωση των Fannie και Freddie
Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2008 00:01

Σε εντυπωσιακό ράλι βρήκε τα διεθνή χρηματιστήρια η επόμενη ημέρα διάσωσης των αμερικανικών κολοσσών αναχρηματοδότησης ενυπόθηκου χρέους Fannie Mae και Freddie Mac με την ελπίδα ότι η εθνικοποίησή τους θα σταθεροποιήσει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα που βαρύνεται από πιστωτικές ζημίες ύψους 507 δισ. δολαρίων.

Οι προσδοκίες όμως έδωσαν γρήγορα τη θέση τους σε πληθώρα ερωτηματικών για το τι πραγματικά σημαίνει το σχέδιο για την αγορά στέγης και για το εάν πραγματικά μπορεί να προσδώσει μακροπρόθεσμο στήριγμα στις μετοχές με αποτέλεσμα οι μετοχές να περιορίσουν τα αρχικά εντυπωσιακά κέρδη τους.

Αναλυτές χαρακτήρισαν μεν τα νέα θετικά, δεν τα θεωρούν ωστόσο και πανάκεια για την κρίση στην αγορά στέγης, αφού δεν εξαλείφουν τα γενικότερα προβλήματα της οικονομίας γι' αυτό και ορισμένοι είπαν ότι δεν θα ξαφνιαστούν εάν στο κλείσιμο η αμερικανική αγορά απολέσει όλα τα κέρδη της.

Ενδοσυνεδριακά, ο Dow Jones ενισχύθηκε 350 μονάδες, με το χρηματοοικονομικό τομέα να καθοδηγεί την άνοδο και με το σχετικό επιμέρους δείκτη του S&P 500 να εκτινάσσεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Αυγούστου.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο, με τις μετοχές των χρηματοοικονομικών ομίλων να έχουν το προβάδισμα. Ο DAX στη Φραγκφούρτη έκλεισε με κέρδη 2,2%, ο CAC 40 στο Παρίσι με 3,4%, ο SMI στη Ζυρίχη με 2,9%, ο MIB 30 στο Μιλάνο με 2,9% και ο IBEX στη Μαδρίτη με 3,7%.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε 3,9%, παρά την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά από τεχνικό πρόβλημα που προκλήθηκε -το μεγαλύτερο των τελευταίων οκτώ ετών- λόγω του μεγάλου όγκου συναλλαγών σε μετοχές των Fannie και Freddie. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 3,3%, ενώ αντίστοιχη άνοδο σημείωσε και ο Dow Jones Stoxx 600 καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη από τις 18 Μαρτίου.

«Πρόκειται για τα τέταρτα στη σειρά έκτακτα μέτρα από πλευράς Fed/Κογκρέσου εφέτος. «Τα προηγούμενα μέτρα είδαν την αγορά να επιδίδεται σε ράλι 6% τις 8 έως 10 ημέρες που ακολούθησαν αν και τελικώς δεν αποδείχθηκαν αρκετά για να τονώσουν μακροπρόθεσμα την αγορά», επισημαίνει η Credit Suisse.

Ανοδο 4% σημείωσαν και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών με τις μετοχές της Τουρκίας να ενισχύονται 3,6%. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο 3,4% καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη πενταμήνου.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα