ΔΕΗ: ¶μεση προτεραιότητα ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων

Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2008 11:49
UPD:11:55

Ο νομικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών καθεμία από τις οποίες θα είναι κύριος και διαχειρίστρια του αντίστοιχου δικτύου, αποτελεί «στρατηγική επιλογή πρώτης προτεραιότητας» για τη ΔΕΗ, όπως επισημαίνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Η αναδιάρθρωση της εταιρικής δομής της ΔΕΗ είναι ένα βήμα θεμελιώδες για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητάς της», αναφέρει η εταιρεία και συμπληρώνει πως «ο διαχωρισμός...πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, ώστε να μην μας προλάβουν οι εξελίξεις».

Σημειώνεται ότι η κερδοφορία της Επιχείρησης έχει πληγεί από την αύξηση του κόστους για αγορά ενέργειας και τη διαμόρφωση των τιμολογίων από την κυβέρνηση, γεγονός που δεν επιτρέπει στη ΔΕΗ να προχωρά σε αυξήσεις τους, όποτε κρίνει αυτή απαραίτητο, προκειμένου να αντισταθμίζει το εν λόγω κόστος. Τον προηγούμενο μήνα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο ζημίες ύψους 112 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερες σε σχέση με τις προβλέψεις της αγοράς.

Στόχος της εταιρείας, η οποία παράγει το 90% περίπου των συνολικών αναγκών της χώρας για ενέργεια, είναι να προχωρήσει στο διαχωρισμό της σε θυγατρικές εταιρείες για την παραγωγή και τα ορυχεία, την εμπορία, τη μεταφορά, τη διανομή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της και να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της ΕΕ.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, οι αλλαγές στην εταιρική της δομή αναμένεται να οδηγήσουν «σε χαμηλότερο κόστος, καλύτερες υπηρεσίες». Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, «εξίσου σημαντικό, οι θυγατρικές αυτές θα αντιμετωπίζονται από όλους τους παίκτες της αγοράς ως εταιρείες που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη και με ίσους όρους πρόσβαση στα δίκτυα».

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του εν λόγω διαχωρισμού, η ΔΕΗ σημειώνει πως ως προς το διαχωρισμό των ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων παραγωγής, ορυχείων και εμπορίας «έχει την ευχέρεια να επιλέξει με επιχειρηματικά κριτήρια το πότε και πώς θα γίνει».

«Ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής, όμως, είναι καθοριστικής σημασίας και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ώστε να μην μας προλάβουν οι εξελίξεις, όπως αναλύεται στη συνέχεια», τονίζει.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα