Ανακάμπτουν οι τιμές πετρελαίου

Μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ
Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2008 09:36

¶νοδο σημειώνουν σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, μετά την απρόσμενη απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) να προχωρήσει σε μικρή μείωση της παραγωγής του.

Ειδικότερα, το καρτέλ συμφώνησε να αναθεωρήσει τις επίσημες ποσοστώσεις της παραγωγής του, κάτι που, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, σημαίνει πως θα μειώσει την προσφορά πετρελαίου κατά περίπου 520.000 βαρέλια την ημέρα, έναντι του Ιουλίου, κατά τις προσεχείς 40 μέρες.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των αναλυτών προέβλεπε πως ο ΟΠΕΚ θα διατηρούσε αμετάβλητα τα επίσημα ανώτατα όρια της παραγωγής του, στη σύνοδο της Βιέννης.

Στις 8.56’ ώρα Ελλάδος, η τιμή του αμερικανικού αργού για παράδοση τον Οκτώβριο ενισχυόταν κατά 46 σεντς στα 103,72 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα ενισχυθεί άνω του ενός δολαρίου. Την Τρίτη είχε υποχωρήσει στο χαμηλό πενταμήνου των 101,74 δολαρίων το βαρέλι.

Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 26 σεντς στα 100,60 δολάρια το βαρέλι. Χθες, υποχώρησε για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

«Από τη στιγμή που η αγορά είναι υπερ-τροφοδοτημένη, η σύνοδος αποφάσισε να επιστρέψει στα επίπεδα παραγωγής του Σεπτεμβρίου 2007 (προσαρμοσμένα ώστε να περιλαμβάνουν τα νέα μέλη Αγκόλα και Εκουαδόρ και εξαιρουμένης της Ινδονησίας και του Ιράκ), δηλαδή στα 28,8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην επίσημη ανακοίνωσή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα