Kομισιόν: H παγκόσμια άνοδος των τιμών της ενέργειας υπεύθυνη για τις αυξήσεις στα γεωργικά προϊόντα

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008 12:26

Οι επιπτώσεις της ανόδου των τιμών της ενέργειας στην αλυσίδα της γεωργικής παραγωγής παρουσιάζονται λεπτομερώς σε απάντηση της Kομισιόν προς τον Ευρωβουλευτή της NΔ καθηγητή κ. Γιώργο Παπαστάμκο.

Ο κ. Γιώργος Παπαστάμκος

Σύμφωνα με την Kομισιόν, μακροπρόθεσμα, η παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας, του πετρελαίου και των ζωοτροφών είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση των τιμών του συνόλου των βασικών γεωργικών προϊόντων, επειδή η αύξηση του κόστους της γεωργικής παραγωγής θα πρέπει να μετακυλισθεί στις τιμές των γεωργικών προϊόντων, προκειμένου να διατηρηθεί η αποδοτικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας αναμένεται να επηρεάσουν το κόστος της γεωργικής παραγωγής άμεσα μέσω του υψηλότερου κόστους παραγωγής και μεταφοράς/εφοδιαστικής και έμμεσα μέσω των αγορών βιοκαυσίμων (καθώς αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων βιοκαυσίμων από γεωργικές πρώτες ύλες).

Λόγω του σχετικά υψηλού και αυξανόμενου μεριδίου του συνολικού κόστους γεωργικής παραγωγής στη συνολική αξία της γεωργικής παραγωγής στην ΕΕ-27 (περίπου 88% το 2007), το γεωργικό εισόδημα είναι σχετικά ευαίσθητο στις μεταβολές του κόστους παραγωγής. Ενώ το κόστος για μη ιδιόκτητους συντελεστές παραγωγής (δηλαδή, μίσθωση εργασίας, δανειακό κεφάλαιο και μισθωμένη γη) αντιπροσώπευε περίπου το 18% του συνολικού κόστους παραγωγής το 2007, το αντίστοιχο ποσοστό της ενδιάμεσης κατανάλωσης ήταν πολύ υψηλότερο: το κόστος των εισροών αντιπροσώπευε περίπου το 64% του συνολικού κόστους της γεωργικής παραγωγής στην ΕΕ-27 το 2007.

Επομένως, οι έντονες αυξήσεις των τιμών που παρατηρήθηκαν πρόσφατα σε ό,τι αφορά την ενέργεια/τα λιπαντικά, τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές, τους σπόρους προς σπορά και τα φυτά προς φύτευση αναμένεται να έχουν αισθητό αντίκτυπο στο γεωργικό εισόδημα βραχυπρόθεσμα, εάν η αύξηση του κόστους δεν μετακυλισθεί σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα: π.χ. αύξηση κατά 10% του κόστους των γεωργικών εισροών το 2008 έναντι του 2007 ενδέχεται να μειώσει σημαντικά τόσο το πραγματικό γεωργικό εισόδημα όσο και το επιχειρηματικό εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους των εισροών στο εισόδημα των διαφόρων τύπων εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ, είναι σαφές ότι θα επηρεαστούν κυρίως οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, λόγω της μεγάλης αύξησης των ζωοτροφών ως κόστους εισροών. Ωστόσο, με την έντονη αύξηση του κόστους των συντελεστών παραγωγής που βασίζονται στην ενέργεια (ενέργεια/λιπαντικά, λιπάσματα) προβλέπεται ότι θα επηρεάζονται όλο και περισσότερο και οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα