Τρίτη διαδοχική πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008 19:07
UPD:19:10

Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω έντονου προβληματισμού για την κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα.

Ανησυχίες προκάλεσε η αδυναμία της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brother’s να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια, προκειμένου να βγει από την οικονομική κρίση.

Η μετοχή της έφθασε να υποχωρεί έως και κατά 40% δεχόμενη πλήγμα και από μπαράζ υποβαθμίσεων από χρηματιστηριακούς οίκους.

Οι επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι η έλλειψη σταθερότητας στο χρηματοοικονομικό κλάδο θα πλήξει την οικονομία, καθώς οι συνεχιζόμενες ζημίες από τα στεγαστικά δάνεια περιορίζουν τον τραπεζικό δανεισμό, «αιμοδότη» των επενδύσεων των επιχειρήσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

«Υπάρχουν ανησυχίες για την βιωσιμότητα της Lehman», δήλωσε ο Giri Cherukuri, επικεφαλής trader της OakBrook Investments στο Ιλινόις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 διαμορφώθηκε στις 1.139,45 μονάδες μειωμένος κατά 0,76%. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 1.127,9 μονάδες. Από την αρχή του έτους καταγράφει συνολικές απώλειες 24%.

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές. Η Societe Generale υποχώρησε κατά 3,1%.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα