Εντονη νευρικότητα

Φόβος και τρόμος η κατάρρευση της Lehman Brothers
Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2008 00:01

Η Lehman Brothers έχει γίνει τώρα «ο φόβος και ο τρόμος» των διεθνών αγορών, υπό το φόβο της κατάρρευσης λίγες μόλις ημέρες μετά το πολλά υποσχόμενο σχέδιο διάσωσης των κολοσσών Fannie Mae και Freddie Mac από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ολοι φοβούνται ότι μία κατάρρευση της Lehman θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο την επενδυτική εμπιστοσύνη και τις χρηματοοικονομικές αγορές γενικότερα, όμως ακόμη και στην περίπτωση που ο κίνδυνος ξεπεραστεί τίποτε δεν φαίνεται να βελτιώνεται αφού η προσοχή θα επικεντρωθεί στο αμέσως επόμενο «θύμα».

Η μετοχή της Lehman έχασε επιπλέον 40% της αξίας της χθες διευρύνοντας τις απώλειές της στο 93% από πέρυσι, μετά την υποβάθμισή της από χρηματιστηριακούς ομίλους εν μέσω ανησυχιών για επιδείνωση της πιστοληπτικής της κατάταξης. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν εξανεμιστεί περισσότερα από 15 τρισ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές μετοχών εν μέσω πιστωτικών ζημιών ύψους 510 δισ. δολαρίων που απειλούν την παγκόσμια οικονομία.

Η Wall Street προσπάθησε με κάθε τρόπο να βρει κάποιο στήριγμα στις μετοχές τεχνολογίας, λιανικής και καταναλωτικών αγαθών oι οποίες γύρισαν σε άνοδο προσδίδοντας κάποια σταθερότητα σε ολόκληρη την αγορά λίγο πριν από το κλείσιμο σε μία συνεδρίαση που στιγματίστηκε από έντονη νευρικότητα.

Οι φόβοι δε κατάρρευσης της Lehman επισκίασαν ενωρίτερα το ράλι του τομέα διύλισης πετρελαίου και τις φήμες για μείωση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ρεζέρβ στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές συνέχισαν την πτωτική πορεία τους για τρίτη ημέρα, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον του τραπεζικού τομέα, οδηγώντας σε κάθετη πτώση το χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες 0,65%, στις 1.140,71 μονάδες, αφού ενωρίτερα είχε υποχωρήσει στο χαμηλό των 1.127,90 μονάδων. Ο μεγαλύτερος χαμένος ήταν ο τραπεζικός κλάδος τη στιγμή που οι προοπτικές κερδοφορίας του εξακολουθούν να διαγράφονται δυσοίωνες, το επισφαλές χρέος προβλέπεται να αυξηθεί και η χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,89%, ο DAX στη Φραγκφούρτη 0,5% και ο CAC 40 στο Παρίσι 0,8%. Την ίδια στιγμή, οι αναδυόμενες μετοχές συνέχισαν την ελεύθερη πτώση τους καταγράφοντας απώλειες 3% με τα ασιατικά χρηματιστήρια να βουλιάζουν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2005. Σε χαμηλά εξαμήνου βυθίστηκε και το Τόκιο, με το δείκτη Nikkei να κλείνει με πτώση 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα