Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2001 21:39
UPD:21:42

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν σήμερα οι σημαντικότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές του τρίπτυχου ΤΜΤ (τεχνολογία, μέσα ενημέρωσης και τηλεπικοινωνίες).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η δυσπιστία των επενδυτών απέναντι στους εν λόγω κλάδους επιτείνεται από την αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας, τις προσεχείς κινήσεις της Fed, καθώς επίσης και από τα οικονομικά αποτελέσματα κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών.

Ολα αυτά, βέβαια, σύμφωνα με αναλυτή της Barclays Stockbrokers, δείχνουν, ότι οι ευρωπαϊκές αγορές στερούνται ανεξάρτητης κατεύθυνσης και επηρεάζονται καταλυτικά από τις εξελίξεις στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ειδικότερα, ο δείκτης FTSE 100 απώλεσε 87 μονάδες (1,41%) σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και διαμορφώθηκε στις 6.083,3 μονάδες, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 71,71 μονάδες (1,23%) και υποχώρησε στις 5.761,67 με τη μετοχή του ομίλου ηλεκτρικών οικιακών συσκευών Schneider Electric να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οι επενδυτές φαίνεται, ότι δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας για συγχώνευση με την ομοειδή Legrand.

Εξαίρεση στο σημερινό αρνητικό κλίμα δεν αποτέλεσε ούτε ο δείκτης XETRA DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο οποίος με απώλειες 19,98 μονάδων (0,31%) έκλεισε στις 6.502,89 μονάδες. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε σήμερα η μετοχή της Preussag η οποία «έχασε» 1,21 ευρώ.

Στα υπόλοιπα Χρημαιστήρια μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης SMI στην κεφαλαιαγορά της Ζυρίχης, ο οποίος έφθασε τις 7.874 μονάδες με οριακή, έστω, άνοδο της τάξεως των 11,6 μονάδων (0,15%) αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητά του.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών και των αναλυτών εστιάζεται τώρα στα οικονομικά αποτελέσματα σημαντικών εταιρειών, όπως της General Electric, της Μicrosoft, της IBM και άλλων κολοσσών από το χώρο της νέας τεχνολγίας, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα