Ανηλεές σφυροκόπημα

Τη μεγαλύτερη κρίση 50ετίας περνούν Wall Street και Ευρώπη
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008 00:01

Οταν οι αγορές άνοιξαν χθες μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street, η Lehman Brothers, είχε καταρρεύσει και ακόμη μία, η Μerill Lynch, αποχαιρετούσε την ανεξαρτησία της.

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις προειδοποιήσεις των «γκουρού» της αγοράς για τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων πέντε δεκαετιών και να βυθίσουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες διεθνώς, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται ανηλεές σφυροκόπημα.

Στη Wall Street η αναλογία χαμένων και κερδισμένων ήταν επτά προς ένα καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια της συνεδρίασης. Έτσι την ώρα που η Merill παρουσίαζε κέρδη 18%, η Lehman Brothers έβλεπε τη μετοχή της να χάνει το 95% της αξίας της και να διαμορφώνεται μόλις στα 19 σεντς.

Ο ασφαλιστικός όμιλος AIG, άλλοτε εκ των μεγαλύτερων βάσει κεφαλαιοποίησης στον κόσμο, είδε τη μετοχική του τιμή να κατρακυλά στα 5,95 δολ. με απώλειες κοντά στο 50% εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι θα είναι το επόμενο μεγάλο «θύμα».

Σε ελεύθερη πτώση (πάνω από 20%) βρέθηκε και η μετοχή της Washington Mutual, που επίσης είναι σε απεγνωσμένη αναζήτηση κεφαλαιακής «ένεσης». Υπό αυτές τις συνθήκες ο Dow Jones παρουσίαζε απώλειες άνω των 300 μονάδων, ενώ ο S&P βρισκόταν στο -2,5%. Περισσότερο από 2% υποχωρούσε και ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq.

Ακόμη πιο ισχυρές ήταν οι πιέσεις στην Ευρώπη, με τον δείκτη FTSEurofirst να υποχωρεί 3,6% και να τερματίζει στις 1.119,46 μονάδες- στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα του τελευταίου διμήνου. Αρνητικοί πρωταγωνιστές και σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού ήταν οι τράπεζες, με τη μετοχή της βρετανικής HBOS να υποχωρεί 18% και της ελβετικής UBS περισσότερο από 15%.

Απώλειες της τάξης του 6,5% παρουσίασε και η Deutsche Bank. Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν και οι μεγάλες πετρελαιοβιομηχανίες, με την Total να υποχωρεί 5% και την Shell 4,4% εν μέσω της ραγδαίας διολίσθησης των τιμών του πετρελαίου.

Μεταξύ των μεγάλων κεφαλαιαγορών ανά την Ευρώπη τη χειρότερη εικόνα παρουσίασε ο FTSE100 στο Λονδίνο καθώς υποχώρησε σχεδόν 4%, με τον CAC 40 στο Παρίσι να ακολουθεί με απώλειες -3,78%. Μειωμένος σε ποσοστό 2,74%τερμάτισε ο DAX στη Φραγκφούρτη. Στην Ασία, ο Sensex της Ινδίας υποχώρησε 5,4%, ο γενικός δείκτης της Ταϊβάν 4,1%, ενώ απώλειες 2,9% παρουσίασε η Σιγκαπούρη.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα